Άλλα 21 νέα κρούσματα του κορωνοϊού σήμερα, 66 συνολικά στην Ελλάδα

0
445

Αλλά 21 νέα κρούσματα του κορωνοϊού ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από το υπουργείο Υγείας, τα οποία ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας στα 66.

Σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, από τα 21 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού SARS-CoV-2 , τα 13 βρίσκονται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, 7 στο νομό Αττικής και 1 στο νομό Ευβοίας.

Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται πλέον σε 66 και είναι όλοι ελληνικής καταγωγής.

Από αυτούς, οι 51 προέρχονται από την επιδημική έξαρση των εκδρομέων σε Ισραήλ και Αίγυπτο (47 μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και 4 επαφές τους).

Ένας από τους ασθενείς νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών. Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται, 22 εξ’ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και 43 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους. Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη Λοίμωξη από το νέο κορονοϊό, που συνεδρίασαν εκτάκτως και σήμερα στο υπουργείου Υγείας, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα πρόληψης και την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, για την προστασία των ηλικιωμένων και των ασθενών που κινδυνεύουν περισσότερο.

Αυτά είναι:

-Το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

– Να βήχουμε στο μανίκι μας ή σε χαρτομάντιλο το οποίο θα πετάμε αμέσως στο καλάθι των αχρήστων.

-Οι ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις συναθροίσεις, σε  χώρους που μπορούν να εκτεθούν σε ιώσεις, όπως και ο νέος ιός.

-Να αποφεύγουμε τις χειραψίες και τα φιλιά στις κοινωνικές μας συναναστροφές, να μην επισκεπτόμαστε ασθενείς σε νοσοκομεία.

-Όσοι έχουν συμπτώματα κρυολογήματος ( βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο κλπ) να μένουν στο σπίτι για να μην διασπείρουν τον ιό.

-Να απευθυνόμαστε στο γιατρό ή να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο μόνο όταν ο ασθενής παρουσιάζει υψηλό πυρετό και δύσπνοια.

Σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγος Σωτήρη Τσιόδρα, ο νέος κορωνοϊός συμπεριφέρεται όπως ο ιός της γρίπης και λαμβάνουμε τα ίδια μέτρα προφύλαξης που παίρνουμε και στη γρίπη.