Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από μητέρα θετική στον COVID-19 στο ΠΓΝ “Αττικόν”.

0
633

Το πρώτο παιδί στην Ελλάδα από γυναίκα θετική στον κορωνοϊό γεννήθηκε χθες στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “ΑΤΤΙΚΟΝ” . Το παιδί, ένα αγοράκι πάνω από τέσσερα κιλά είναι καλά στην υγεία του αλλά θα πρέπει για τις επόμενες 14 ημέρες να μείνει μακριά από τη μητέρα του,η οποία θα μπει σε καραντίνα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και φυσικά των γιατρών. Όσον αφορά τον θηλασμό οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η μητέρα, που είναι ασυμπτωματική και σε άριστη κατάσταση, θα βγάζει με το θήλαστρο το γάλα της και οι νοσηλεύτριες  θα ταΐζουν στο μωρό!

Η 24χρονη γυναίκα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, βρισκόταν στην 40ή εβδομάδα κύησης και την παρακολουθούσαν γιατροί στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Από την Κυριακή παρουσίασε συμπτώματα γρίπης (πυρετό, βήχα), και ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ. Η γυναίκα καθώς και ο σύζυγός της βρέθηκαν θετικοί στον ιό COVID-19 και συστήθηκε να  μεταβεί στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο για την περάτωση του τοκετού.

Το προσωπικό του Νοσοκομείου ενημερώθηκε για το περιστατικό και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης εγκύων, θετικών στον ιό COVID-19. Στη φωτογραφία φαίνεται η 24χρονη μητέρα και το προσωπικό της Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “ΑΤΤΙΚΟΝ”, λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού! Μητέρα και γιατροί φαίνονται αισιόδοξοι, “ετοιμοπόλεμοι” και αποφασισμένοι για την καλή έκβαση της γέννας, γι΄αυτό και όλοι κάνουν το σήμα της νίκης!

Η περάτωση του τοκετού κρίθηκε επιβεβλημένο να γίνει με καισαρική τομή λόγω δυσαναλογίας και μακροσωμίας του εμβρύου (βάρος γέννησης νεογνού 4140 γραμμάρια). Το πρώτο τεστ που έγινε στο αγοράκι είναι αρνητικό, αναμένονται και τα αποτελέσματα της rt-PCR.

Στην καισαρική τομή συμμετείχαν, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας κυρίας Καλανταρίδου, οι γυναικολόγοι κ.κ. Χρέλιας και Παναγιωτόπουλος, η αναισθησιολόγος κ. Μπατιστάκη, η νεογνολόγος κ. Τριανταφυλλίδου και η προϊσταμένη της αίθουσας τοκετών κ. Αλεξίου. Επίσης, υπήρχε προσωπικό από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου και του χειρουργείου. Η μητέρα και το νεογνό είναι σε άριστη κατάσταση. Η μητέρα μεταφέρθηκε σε θάλαμο βραχείας νοσηλείας με αρνητική πίεση και το νεογνό μεταφέρθηκε στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση.

Να σημειωθεί ότι η Γ’ Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική είχε ετοιμάσει πρωτόκολλο διαχείρισης και συγκεκριμένο χώρο στην κλινική για τη διεκπεραίωση τοκετού σε γυναίκες με (+) COVID-19 είτε φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή.