Δεν προστατεύουν οι μάσκες και τα γάντια μιας χρήσεως όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών

0
497

Δε συστήνει τη χρήση μάσκας και τα γάντια μιας χρήσεως στο γενικό πληθυσμό  η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες η οποία επαναλαμβάνει ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστάσεις και το συχνό πλύσιμο των χεριών προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ειδικότερα όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για τη χρήση μάσκας, κατέληξε να συμφωνήσει με το τελευταίο.

«Από τη χρήση της μάσκας, θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα εφαρμόσουμε αναλόγως με την πορεία της επιδημίας, κυρίως για την προστασία από τη μόλυνση από όσους είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τόνισαν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος από τη χρήση της μάσκας εξαιτίας της ψεύτικης αίσθησης ασφάλειας που δημιουργεί.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι στην παρούσα φάση τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής, κυρίως το συχνό πλύσιμο των χεριών. Κατόπιν αυτών, η επιτροπή δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση μάσκας από το κοινό» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Αναφορικά με το πότε και που, πρέπει να φοράμε μάσκα στο πρόσωπο είπε: “σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσε να υπάρξει χρήση μάσκας”, όπως στη λαϊκή.

Όσον αφορά τα γάντια, ανέφερε ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία για το εάν προστατεύουν πραγματικά από τη μόλυνση του κοροναϊού.

«Η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό» τόνισε και εξήγησε: «Τα γάντια μιας χρήσεως δεν είναι κατασκευασμένα για να τα φοράμε πολλές ώρες. Μπορεί να δημιουργηθούν μικρές σχισμές, τρυπούλες, ενώ δημιουργείται και ένα ψευδή αίσθημα ασφαλείας. Για παράδειγμα στο σούπερ-μάρκετ μπορεί να πιάσουμε το καρότσι και μετά το πρόσωπο μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι αγγίζουμε το πρόσωπά μας από 3 έως 23 φορές την ώρα. Όταν βγάζουμε τα γάντια μπορεί επίσης να μολυνθούμε, οπότε το πλύσιμο είναι αναγκαίο μετά. Ο ΠΟΥ δεν τα συστήνει. Και τα γάντια στο γενικό κοινό λειτουργούν ως απόσπαση της προσοχής».

Παράλληλα, συνέστησε στον κόσμο να πλένει τα πολύ συχνά τα χέρια με σαπούνι και νερό εάν έχει μόλις γυρίσει από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή με αντισηπτικό εάν είναι έξω.