Πως θα προστατεύουν τα χέρια τους από το συχνό πλύσιμο οι ασθενείς με δερματικά λεμφώματα, ψωρίαση και άλλες δερματοπάθειες

0
1298

Το πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών είναι το πρώτο μέτρο προστασίας μας από τον  επικίνδυνο κορωνοϊό. Οι ασθενείς όμως με δερματικά λεμφώματα, ψωρίαση, εκζέματα, όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα πομφολυγώδη νοσήματα αλλά και διάφορες δερματίτιδες, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην προκαλέσουν αφυδάτωση στο ευαίσθητο δέρμα τους.

Ποιο είναι το κατάλληλο σαπούνι για το πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών τους; Τι πρέπει να προσέξουν για να μη διαταραχθεί το ph του δέρματος τους; Και ποια είναι η σωστή τεχνική που εξασφαλίζει το σωστό πλύσιμο των χεριών που θα προστατέψει αυτούς τους ασθενείς από την πανδημία του κορωνοϊού;

Σ’ αυτά αλλά και σε πολλά άλλα ερωτήματα απαντάει  στο www.ygeia50plus.gr  η καθηγήτρια Δερματολογίας Ευαγγελία Παπαδαυίδ, Διευθύντρια του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Δερματικών Λεμφωμάτων Σπανίων Νοσημάτων του Νοσοκομείο «Αττικόν». Η δερματολόγος δίνει επίσης  χρήσιμες οδηγίες, στους ασθενείς για το τι πρέπει να προσέχουν όταν πλένουν τα χέρια τους ή τα απολυμαίνουν με διαφορά προϊόντα.

Η καθηγήτρια Ευαγγελία Παπαδαυίδ

«Το πλύσιμο των χεριών για να εμποδίσουμε την εξάπλωση του COVID-19 οδηγεί τους περισσότερους από εμάς να πλένουμε ή απολυμαίνουμε τα χέρια μας δεκάδες φορές μέσα στην ημέρα. Κάτι αναγκαίο στην εποχή του κορωνοϊού» μας είπε και συνέχισε: «Το σωστό πλύσιμο των χεριών είναι πολύ σημαντικό όμως συχνά παραλείπουμε ένα κρίσιμο βήμα που θα μας προστατεύσει από τις συνέπειες της αφυδάτωσης του δέρματος».

Γι’ αυτό σύμφωνα με την καθηγήτρια Δερματολογίας Ευαγγέλια Παπαδαυίδ και την Αμερικανική Εταιρία Δερματολογίας:

1.Δεν πρέπει να πλένουμε τα χέρια με σκληρά σαπούνια ξανά και ξανά. Ενώ αυτά θα απομακρύνουν κάθε μολυσματικό παράγοντα από το δέρμα, ταυτόχρονα, καταστρέφεται ο επιδερμικός φραγμός που μας προστατεύει από άλλους παθογόνους παράγοντες.

2.Πρέπει να αντισταθμίσουμε τις βλάβες που  επιφέρουμε στο δέρμα μας με τις συχνές πλύσεις και τη χρήση αντισηπτικών. Δεν χρειάζεται να σταματήσουμε να πλένουμε τα χέρια μας τόσο συχνά, αλλά πρέπει αμέσως μετά να εφαρμόζουμε ενυδατική-αναπλαστική κρέμα σε νωπό δέρμα για να παγιδεύσουμε την υγρασία και να δώσουμε στο δέρμα μας αυτό που χρειάζεται για να θεραπευτεί.

3.Ακόμα και χωρίς σαπούνι, το νερό είναι ίσως το νούμερο ένα αφυγραντικό που θα απομακρύνει τους παράγοντες ενυδάτωσης του δέρματος. Η εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας η κεράτινη την οποία κάποιοι θεωρούν ότι είναι απλά νεκρά κύτταρα, είναι στην πραγματικότητα αρκετά λειτουργική. Η κεράτινη στιβάδα διασπάται όταν αισθάνεται την αφυδάτωση!

4.Επειδή το pH του δέρματος είναι όξινο (5.5) και τα περισσότερα σαπούνια έχουν pH μεγαλύτερο από 7, διαταράσσουν τον υδρολιπιδικό φραγμό. Ο υδρολιπιδικος φραγμός είναι ο φυσικός μανδύας που καλύπτει την κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας προστατεύοντας την από την αφυδάτωση. Γι ’αυτό και η συχνή πλύση θα καταστρέψει εντελώς το δέρμα.

Σωστή τεχνική:

Τρίψτε παλάμη με παλάμη, ράχη με ράχη, τα δάχτυλα και ανάμεσα από τα δάχτυλα, γύρω από τα νύχια και μέχρι τους καρπούς.

1.Το μεγαλύτερο λάθος είναι το «πολύ ζεστό νερό». Το καυτό νερό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, που οδηγεί σε αλλοιώσεις και επακόλουθες λοιμώξεις του δέρματος.

2.Η επιπόλαια, έντονη ανάτριψη είναι επίσης λάθος.Η υπερβολική ανάτριψη θα βλάψει τον επιδερμικό φραγμό και ενδεχομένως να επιτρέψει σε μικρόβια να εισέλθουν.

3.Ο κανόνας των 20 δευτερολέπτων είναι κάπως αυθαίρετος, αλλά απαιτείται χρόνος για να απομακρύνουμε οτιδήποτε προσκολλάται στο δέρμα. Έτσι τα επιφανειοδραστικά συστατικά του σαπουνιού θα σκοτώσουν όλους τους μικροοργανισμούς.

4.Σχετικά με το αντισηπτικό χεριών, η σωστή ποσότητα είναι αυτή που θα φτάσει για να καθαρίσετε τις παλάμες και τις ράχες των χεριών μέχρι τον καρπό.

5.Μια παχιά ενυδατική κρέμα είναι ιδανική. Επίσης, αντίθετα με από τις απόψεις που επικρατούν στα κοινωνικά μέσα, η ενυδάτωση μετά τον καθαρισμό δεν αναιρεί το πλύσιμο των χεριών ή δημιουργεί ευπάθεια στα μικρόβια.

6.Όταν είναι δυνατόν, προτιμήστε χαρτοπετσέτες αντί για στεγνωτήρες χεριών. Οι στεγνωτήρες χεριών σε δημόσια μπάνια διασπείρουν 190 φορές περισσότερο σωματίδια ιών από τις χαρτοπετσέτες, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018.

7.Τέλος η ευρέως διαδεδομένη συμβουλή του να μην αγγίζουμε το πρόσωπο μας για να εμποδίσουμε την εξάπλωση του COVID-19. Αυτό είναι τόσο δύσκολο, επειδή οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να αγγίζουν το πρόσωπο τους όταν έχουν άγχος και ένταση. Υπάρχει μια υποκλινική φαγούρα που σχετίζεται με το άγχος, γι ‘αυτό οι άνθρωποι ξύνουν το κεφάλι του.

Καθώς πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καν ότι αγγίζουν τα πρόσωπά τους, εδώ οι φίλοι μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτής της συμπεριφοράς.

Μπορείτε να συνεργαστείτε με έναν συνάδελφο ή αγαπημένο σας για να παρακολουθήσετε ο ένας τον άλλον και να τους θυμίζετε πότε συμβαίνει.