Υγειονομική βόμβα το επιβατικό πλοίο ” Ελ. Βενιζέλος” στο λιμάνι του Πειραιά

0
827

Σε υγειονομική βόμβα εξελίσσεται το επιβατικό πλοίο « Ελ. Βενιζέλος» μετά τα 119 θετικά δείγματα για τον κορωνοϊό που αποκαλύφθηκαν από τον έλεγχο  που πραγματοποίησε την Τρίτη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Μετά από απόφαση των αρμόδιων αρχών, το πλοίο κατέπλευσε χθες το βράδυ στην προβλήτα του σταθμού κρουαζιέρας «Θεμιστοκλής», στο λιμάνι του Πειραιά, όπου και θα παραμείνει για τις επόμενες 14 ημέρες σε καραντίνα.

Να σημειωθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ιατρικός έλεγχος στους 383 επιβαίνοντες του πλοίου και σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Παστέρ, τα 119 ήταν θετικά, τα 259 αρνητικά και 2 ακατάλληλα που θα επανελεγχθούν τις επόμενες ώρες.

Το χρονικό του ταξιδιού του συγκεκριμένου πλοίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της ενημέρωση για τα επιδημιολογικά στοιχεία της πανδημίας στη χώρα μας, από το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα το επιβατικό πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» ξεκίνησε από το Τσεσμέ της Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, με τελικό προορισμό την Ισπανία, με σκοπό να λειτουργήσει ως πλωτό ξενοδοχείο.

Στις 23 Μαρτίου, η Τουρκία αρνήθηκε την επιστροφή του και αυτό κατέπλευσε αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Πειραιά, όπου η  Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) επέτρεψε τον ανεφοδιασμό του.

Παράλληλα η ΓΓΠΠ σε συνεργασία με τη μονάδα διαχείρισης του Υπουργείου Εξωτερικών, ξεκίνησε τη διαδικασία επαναπατρισμού των 383 επιβατών του.

Στις 29 Μαρτίου, μία μέρα πριν την οριστικοποίηση του σχεδίου επαναπατρισμού των επιβατών, ενημερώθηκε η  ΓΓΠΠ από το ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ σχετικά με ένα θετικό αποτέλεσμα εξέτασης για το νέο κορονοϊό SARS–COV-2.

Αφορούσε έναν Ελβετό υπήκοο 73 ετών, μέλος του πληρώματος του πλοίου, ο οποίος φέρεται να εμφάνισε συμπτώματα στις 26 Μαρτίου και λόγω επιδείνωσης αυτών, μεταφέρθηκε στις 28 Μαρτίου στο Περιφερειακό Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, «Άγιος Παντελεήμων».

Εστάλη δείγμα του ασθενούς λόγω ισχυρής υποψίας για το νέο κορωνοϊό στις 29 Μαρτίου, το θετικό αποτέλεσμα του οποίου οδήγησε στην αποστολή κλιμακίου του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας στο πλοίο, το πρωί της επόμενης ημέρας.

Ταυτόχρονα  εδόθησαν οδηγίες για απομόνωση των στενών επαφών του ασθενούς, καθώς και οδηγίες για το υπόλοιπο προσωπικό του πλοίου.

Έγινε έλεγχος με λήψη στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος σε 27 άτομα στενές επαφές του κρούσματος, μέλη του πληρώματος και 20 εξ’ αυτών βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό.

Επίσης  έγινε διαχωρισμός του προσωπικού σε υψηλού, μετρίου και χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα πάντα με τα πρωτόκολλα, με αντίστοιχες οδηγίες απομόνωσης και περιορισμού των κοινωνικών επαφών.

Στις  31 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο υπόλοιπο πλήρωμα του πλοίου από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, τα αποτελέσματα του οποίου βγήκαν χθες και αποκάλυψαν ότι 119 επιβαίνοντες είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Οι 119 επιβάτες θα παραμείνει σε καραντίνα 14 ημερών στην προβλήτα “Θεμιστοκλής” που έχει ελλιμενιστεί το πλοίο. Οι υπόλοιποι από τους επιβαίνοντες που είναι αρνητικοί μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο, όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα δυο εβδομάδων και μετά θα ταξιδέψουν στις χώρες τους.