Υπουργείο Υγείας : Έκτακτη σύσκεψη το απόγευμα για τον κορωνοϊό

0
748

Σε εγρήγορση είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην χώρα μας, μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη γειτονική μας Ιταλία όπου ήδη θρηνούν δυο νεκρούς ενώ οι ασθενείς έφτασαν τους 132 από 16 που ήταν το βράδυ της Παρασκευής.

Το στοίχημα πλέον για τις Ελληνικές υγειονομικές υπηρεσίες, είναι να εντοπιστεί και να απομονωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το πρώτο κρούσμα, που αργά ή γρήγορα θα έρθει και στη χώρα μας. Ήδη σήμερα στις 19.00 το απόγευμα  η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει προγραμματίσει έκτακτη σύσκεψη για τον νέο κορωνοϊό με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων,  προκειμένου να αξιολογήσουν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, έπειτα από την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στην Ιταλία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, οι ελληνικές υγειονομικές αρχές συνεχίζουν τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια.

Πραγματοποιούν ενημέρωση των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, ενώ την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο “Μέτρα Δημόσιας Υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)”.

Οι υπηρεσίες βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εκτίμηση της κατάστασης διεθνώς.

Επικαιροποιούν όλες τις οδηγίες, βάσει των επιδημιολογικών κριτηρίων ορισμού κρούσματος, σε συνεργασία με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων που έχει συγκροτηθεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας  (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.