Σ. Τσιόδρας: “Πάμε καλά αλλά εάν χαλαρώσουμε τα μέτρα ο κορωνοϊός θα μας διαλύσει”

0
989

Έξι θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό σημειώθηκαν σήμερα μέσα σε λίγες ώρες ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό των νεκρών στη χώρα μας, στους 59.

Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 1.613 μετά την επιβεβαίωση 99 νέων κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο.

Στα συνολικά κρούσματα περιλαμβάνομαι και τα 119 κρούσματα του πλοίου «Ε. Βενιζέλος» που βρίσκεται σε καραντίνα στο λιμάνι του Πειραιά.

Επιπλέον, από τα θετικά κρούσματα, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, 335 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 563 με ήδη γνωστά κρούσματα.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 92 ασθενείς διασωληνωμένοι εκ των οποίων 23 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη. Οι υπόλοιποι είναι άνδρες άνω των 70 ετών και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Να σημειωθεί ότι  11 έχουν εξέλθει από τις εντατικές με μέσο όρο ηλικίας τα 66 ετών.

Ο καθηγητής έκανε αναφορά στα κατοικίδια ζώα τονίζοντας ότι από τις μέχρι τώρα έρευνες του εξωτερικού σε μια γάτα στο Βέλγιο και δυο σκύλους στο Χόνγκ Κονγκ που είχαν κολλήσει τον κορωνοϊό δεν διαπιστώθηκε ότι μεταδίδεται στους ανθρώπους: «Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι φιλόζωοι και ούτε να τα εγκαταλείπουν στο δρόμο» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας για τα ζώα συντροφιάς.

Όσον αφορά στις έρευνες για νέα φάρμακα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας  ανακοίνωσε ότι πολύ πρόσφατα αποτελέσματα από την Κίνα δείχνουν πρόοδο για νέο πειραματικό φάρμακο, που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από όλα τα πειράματα που έγιναν μέχρι αυτή την στιγμή στην ανθρωπότητα.

Όπως είπε η Ακαδημία επιστημών της Κίνας φαίνεται να σημειώνει πρόοδο ως προς την ανακάλυψη ενός νέου πειραματικού φαρμάκου. Ο Σωτήρης Τσιόδρας χαρακτήρισε το φάρμακο αυτό, πολύ πιο αποτελεσματικό από όλα τα φάρμακα που υπάρχουν διαθέσιμα ως σήμερα, ενάντια στη νόσο SARS COVID-19.

Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας ο κ. Τσιόδρας είπε ότι τα κρούσματα έχουν μια βραδεία εξέλιξη όμως αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει γιατί εάν χαλαρώσουμε τα μέτρα ο κορωνοϊός θα μας διαλύσει: ” Είμαι χαρούμενος για την πορεία της νόσου στη χώρα μας αλλά αυτό το κρατάω μέσα μου. Δεν πρέπει να δημιουργηθεί εφησυχασμός. Ο κορωνοϊός θα μας διαλύσει εάν τον αφήσουμε γιατί μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα. Είμαστε στο τέλος της αρχής. Υπάρχει και μέση και το τέλος  του τέλους”.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας στις παραλιακές ζώνες της Πάτρας και του Βόλου, ως επιπρόσθετα μέτρα για τον περιορισμός διάδοσης του κοροναϊού.

Συγκεκριμένα ανάφερε ότι αποφασίστηκε το κλείσιμο του παραλιακού μετώπου της Πάτρας και του Βόλου για 14 ημέρες.

Ειδικότερα, από το Σάββατο και για 14 ημέρες τίθεται σε ισχύ περιορισμός κυκλοφορίας στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, και συγκεκριμένα στο «Νότιο Πάρκο» και στην «Πλαζ Αγυιάς».

Το ίδιο θα ισχύσει από τη Δευτέρα και για την παραλία του Βόλου.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται από τις 2:00 το μεσημέρι έως τις 8:00 το πρωί της επόμενης ημέρας τις καθημερινές, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Οι νέες απαγορεύσεις, οι οποίοι υλοποιούνται σε συνέχεια του κλεισίματος της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη, αποσκοπούν στην αποφυγή του συνωστισμού των πολιτών και στον περιορισμό της διασποράς του COVID-19.

Στη χθεσινή ενημέρωση των εκπρόσωπων του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας παραβρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών Μάνος Λογοθέτης ο οποίος αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο για τα κλειστά κέντρα υποδοχής προσφύγων. Όπως είπε το σχέδιο δράσης εφαρμόστηκε από τις 23 Μαρτίου στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά όπου φιλοξενούνται 40.000 άνθρωποι.

Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε το θετικό κρούσμα στη ΚΥΤ Ριτσώνα από την Αφρικανή που γέννησε στο νοσοκομείο Αλεξάνδρας, αμέσως κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το επισκέφτηκε, πραγματοποιήθηκε ιχνηλατήσει σε 90 δείγματα  και από τους ελέγχους που έγιναν 23 βγήκαν θετικά στον κορωνοϊό. Οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν απομονωμένοι από τους άλλους για 14 ημέρες.

Όλα τα δείγματα του προσωπικού ήταν αρνητικά.