33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS: 40 χρόνια από την έναρξη της επιδημίας του HIV

0
523

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (EEMAA) διοργανώνει το  33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, το οποίο θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή στις 25-27 Νοεμβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου, ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στις ΗΠΑ, θα παραθέσει μια ανασκόπηση των 40 χρόνων της επιδημίας HIV.

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και ατόμων που ζουν με τον HIV, θα συζητηθούν όλες οι νεότερες εξελίξεις στην πρόληψη και αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης (νεότερες θεραπείες, U=U, PrEP) και των συννοσηροτήτων, θα αναλυθεί η επίδραση της πανδημίας COVID-19 στη φροντίδα των ανθρώπων που ζουν με HIV, ενώ όπως κάθε χρόνο θα συμπεριληφθούν και θέματα που άπτονται της κοινωνικής διάστασης της νόσου με ιδιαίτερη έμφαση στο στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS που αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα με την συμπλήρωση τεσσάρων δεκαετιών από το πρώτο κρούσμα HIV αλλά και λόγω της εξελισσόμενης πανδημίας Covid, απευθύνεται και αναζητά τη συμμετοχή όλων.

Το κάλεσμα είναι ενιαίο και αφορά σε επαγγελματίες υγείας, φορείς και οργανώσεις που ασχολούνται με την HIV λοίμωξη και την υποστήριξη ευάλωτων πληθυσμών, φοιτητές επιστημών υγείας, πολίτες με ευαισθησία και ενδιαφέρον για την HIV λοίμωξη και τις κοινωνικές προεκτάσεις της.

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, έχει προγραμματιστεί έκθεση φωτογραφίας που θα φιλοξενηθεί στο INNOVATHENS: Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων το διάστημα 25/11/2021 (ημέρα έναρξης του συνεδρίου) μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου 2021, με τίτλο «Ιστορίες στο κόκκινο» και με τη συμμετοχή διακεκριμένων φωτογράφων (Αναστασία Βουτυροπούλου, Γιάννης Δρακουλίδης, Κωνσταντίνος Πίττας, Σπύρος Στάβερης , Κωστής Φωκάς).

Επιπλέον, γεφυρώνοντας το παρελθόν με το σήμερα και συμπυκνώνοντας τις εξελίξεις που μεσολάβησαν, την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS στις 19,30, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση με τίτλο «HIV τότε και τώρα/ I’m Positive» που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και θα φιλοξενηθεί στο Αεροφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.  Θα είναι μια συζήτηση ανοιχτή για το κοινό ανάμεσα σε γιατρούς και σε άτομα που ζουν με τον HIV, που θα συντονίσει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Ο στόχος της εκδήλωσης είναι να μιλήσουμε με απλά λόγια για τον HIVκαι για την αντιμετώπιση του στίγματος. Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με συνθήκες COVID-free, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης στην είσοδο. https://aids2021.fohevents.gr/

*Η φωτογραφία του Αμερικάνου ηθοποιού Τομ Χανς είναι από την συγκλονιστική ταινία “Φιλαδέλφεια”, το 1993, μία από τις πρώτες mainstream ταινίες του Χόλιγουντ που μίλησαν ανοιχτά και σοβαρά για το AIDS, τότε που δεν υπήρχαν φάρμακα και θεραπείες.