Αλκιβιάδης Βατόπουλος: «Αρκετά σύντομα υποχρεωτική η μάσκα μέσα κι έξω».

0
273

Θέμα χρόνου είναι να γίνει υποχρεωτική η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους, μετά την έκρηξη των κρουσμάτων κυρίως στην Αττική αλλά και το γεγονός ότι τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γεμίζουν με γρήγορους ρυθμούς. Ενδεικτικό της κρίσιμης κατάστασης που διανύουμε, είναι το γεγονός ότι από την αρχή της πανδημίας και μέχρι χθες, είχαμε συνολικά 18.886 κρούσματα εκ των οποίων τα 8.170 είναι «ορφανά». Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι αδύνατο να γίνει ιχνηλάτιση αυτών των κρουσμάτων που εντοπιστήκαν καθώς οι ειδικοί δεν γνωρίζουν την αρχική πηγή μετάδοσης τους. Με απλά λόγια 8.170 άνθρωποι κόλλησαν από κάποιους άλλους ασυμπτωματικούς τον Covid-19. Αυτοί οι ασυμπτωματικοί που δεν μπορούν να εντοπιστούν, εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανάμεσα μας και να μεταδίδουν το φονικό ιό, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν αυτό. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που στην Αττική, έχουμε έκρηξη κρουσμάτων (από τα 411 χθες τα 272 ήταν στην πρωτεύουσα), μέσα στον Σεπτέμβριο πέθαναν 125  ασθενείς ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν χθες τους 89, όταν στις 31 Αυγούστου ήταν 36!

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που όλο και περσότερες φωνές από την ιατρική κοινότητα της χώρας, συνιστούν να γίνει υποχρεωτική η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους. Μετά λοιπόν από τη Δρ. Αθηνά Λινού καθηγήτρια επιδημιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εκτιμά ότι έχει έρθει η ώρα για μάσκα παντού.

«Ήδη έχει χτυπήσει το ‘’καμπανάκι’’, ήδη οι μονάδες αρχίζουν και γεμίζουν, ήδη έχουμε συρροές συνέχεια, έχουμε κρούσματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κυκλοφορούν ανάμεσα μας πολλοί ασυμπτωματικοί που δεν ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι άρρωστοι. Κάποια στιγμή θα γίνει, και αρκετά σύντομα, η χρήση μάσκας μέσα κι έξω, είναι δική μου εκτίμηση» ανέφερε σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Όλα αυτά έχουν συζητηθεί στην επιτροπή, όχι για να παρθεί απόφαση, για ανταλλαγή απόψεων. Αντικειμενικά η μάσκα δε θα προσφέρει πολλά πράγματα, όσο σε ψυχολογικό επίπεδο» διευκρίνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

H αύξηση των διασωληνώσεων δείχνει την έκρηξη της επιδημίας, έχουμε πολλές συρροές, πρόσθεσε. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βατόπουλος προέτρεψε τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. «Έχουμε δυο Ελλάδες, δυο πληθυσμούς, τον πρωϊνό που προσέχει και τον βραδινό που δεν προσέχει που μπορεί να είναι ο ίδιος άνθρωπος» ανέφερε και συνέχισε: «Πρέπει να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και να τηρούμε τα μέτρα ευλαβικά. Η Ελλάδα δεν αυξάνει εκθετικά, κι ελπίζω να μην το έχουμε αυτό, άλλες χώρες έχουν ξεφύγει πολύ σε θανάτους» εξήγησε ο καθηγητής.

Να σημειωθεί ότι οι θάνατοι στις 31 Αύγουστου ήταν 266 συνολικά και στις 30 Σεπτεμβρίου έφτασαν τους 391 δηλαδή σε ένα μήνα κατέληξαν 125 ασθενείς κυρίως από τις ΜΕΘ.