Άμεσα ξεκινάει ο εμβολιασμός των ασθενών σε κατάκλιση και των ευάλωτων ομάδων

0
114

Τον άμεσο εμβολιασμό των ατόμων που είναι σε κατάκλιση και του ευάλωτου πληθυσμού ζήτησαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας  από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συζήτησης  του εμβολιαστικού προγράμματος “Ελευθέρια”, τέθηκαν ζητήματα της εμβολιαστικής κάλυψης ευάλωτων ομάδων όπως είναι οι κρατούμενοι σε σωφρονιστικά καταστήματα, οι πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και οι Ρομά.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε ότι ο εμβολιασμός τους θα αρχίσει εντός των προσεχών ημερών και οι εκπρόσωποι της Ένωσης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επίτευξη στόχων του επιχειρησιακού σχεδιασμού  προς την συλλογική ανοσία, με δεδομένο ότι έχουν ολοκληρωθεί 1.743.000  εμβολισμοί και 3.000.000 πολίτες έχουν λάβει μια δόση.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασίας της πολιτείας με την Ένωση, τους συλλόγους ασθενών και την κοινωνία των πολιτών για στοχευμένες παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συγκεκριμένων ομάδων.

Ακόμη συζητήθηκε η αναγκαιότητα  αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης το προσεχές διάστημα στις ηλικιακές ομάδες άνω των 70 ετών, όπου το ποσοστό παραμένει στο 65%.

Άλλα ζητήματα που έθεσε η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών είναι:

  • Ενίσχυση των ενημερωτικών δράσεων, αλλά και θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στο Ε.Σ.Υ. όπου μόλις το 65% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση.
  • Περαιτέρω αξιοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων όπως οι ιατρικοί σύλλογοι, τα πανεπιστήμια, οι επιστημονικές εταιρείες και η εκκλησία για την αύξηση της εμπιστοσύνης προς το εμβόλιο.
  • Θέσπιση ηπιότερων κοινωνικών περιορισμών για άτομα που έχουν αναπτύξει ανοσία, ως ένα κίνητρο προς τους πολίτες για να εμβολιαστούν.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επικρότησε την Ένωση για το τηλεοπτικό σποτ που αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση των χρόνιων ασθενών για τον εμβολιασμό, μία πρωτοβουλία που τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στην ανάπτυξη ενός διαύλου συστηματικής τροφοδότησης της Γενικής Γραμματείας με θέματα των αρμοδιοτήτων της που ανιχνεύονται από τη Γραμμή Υποστήριξης Χρόνιων Ασθενών 111 32 – ΜΑΖΙ, για την έγκαιρη επίλυσή τους.

Την Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκπροσώπησαν ο Γ’ Αντιπρόεδρος Γιώργος Καλαμίτσης, ο Διευθυντής Γιώργος Τσιακαλάκης και η Υπεύθυνη Δημοσίων Υποθέσεων Κωνσταντίνα Μπρούσα.