ΑΠΘ: Έως και 2.000 την ημέρα τα κρούσματα το Δεκέμβριο στην Ελλάδα!

0
149

Έως και 2.000 την ημέρα μπορεί να φτάσουν τα κρούσματα στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιεί η έρευνα, τα ημερήσια κρούσματα τον Οκτώβριο θα κυμαίνονται μεταξύ 200-260, τον Νοέμβριο θα αυξηθούν στα 410, ενώ τον Δεκέμβριο αγγίξουν τα 2000.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», οι αριθμοί της έρευνας προκύπτουν με βάση τα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα.

Βέβαια τα δεδομένα της έρευνας μπορούν να μεταβληθούν, εφόσον όμως ληφθούν νέα μέτρα και υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία.

Τόνισε πως τα βασικά μέτρα για την ανάσχεση του κοροναϊού είναι η χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και η τήρηση της υγιεινής, επισημαίνοντας πως «φρένο» στον ιό βάζουν και μέτρα όπως η τηλεργασία, που πρέπει να ενταθεί.

Επιπροσθέτως ο κ. Σαρηγιάννης μίλησε για μία συσκευή που έχουν κατασκευάσει στο πανεπιστήμιο, η οποία δύναται να βοηθήσει στον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.

Στο ΑΠΘ, όπως είπε, δημιούργησαν μια συσκευή, η οποία όταν βρίσκεται στους κλειστούς χώρους, απορροφά τον αέρα, τον απολυμαίνει με υπεριώδη ακτίνα εντός της, και στη συνέχεια τον βγάζει, καθαρό χωρίς ιικό φορτίο.

«Πρόκειται για αποδοτικό μέτρο, καθώς έδειξε ότι με τη συσκευή μειώθηκε το ιικό φορτίο κατά 55% στα μέρη που δοκιμάστηκε. Εξάλλου ο κοροναϊός είναι και αερογενώς μεταδιδόμενος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα στο ερώτημα, εάν θα έπρεπε αυτές οι συσκευές να τοποθετηθούν σε όλα τα σχολεία, απάντησε: «θα ήταν καλό να μπουν όπου δεν μπορούν να τηρηθούν εύκολα οι αποστάσεις».