Άρση στις πατέντες εμβολίων του κορωνοϊού: Τι λένε οι ειδικοί

0
664

Τουλάχιστον δώδεκα έως δεκαέξι μήνες θα απαιτούνταν για την παραγωγή εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, στην περίπτωση που εγκριθεί η άρση της πατέντας τους, εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων. Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, «η δυνατότητα του να φτιάξει κανείς ένα εργοστάσιο από το μηδέν, ακόμα κι αν έχει την τεχνογνωσία, θέλει ένα διάστημα ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το ελληνικό προϊόν θα βασίζεται σε όλα τα ευρωπαϊκά, αμερικανικά ή παγκόσμια στάνταρ και απαιτούνται τουλάχιστον 12 με 16 μήνες».

Σημείωσε δε ότι «ακόμα και εταιρείες εμβολίων που συνεργάζονται με τις εταιρείες που έχουν τα πνευματικά δικαιώματα ή τις πατέντες θέλουν τουλάχιστον 6 με 8 μήνες προσαρμογή. Στην Ελλάδα δεν παράγεται συναφές εμβόλιο». Ο κ. Τρύφων προέβλεψε ότι «θα γίνει μια διαπραγμάτευση για τις πατέντες που θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με το αν κάποιο κράτος έχει χρηματοδοτήσει εξαρχής την έρευνα για το εμβόλιο ή κάποιο άλλο εμβόλιο όπως της Pfizer έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Pfizer. Μπορεί να καταλήξει σε διαπραγμάτευση Αμερικής και Pfizer ή Moderna σε ποια τιμή μπορούν να δώσουν αυτά τα πνευματικά δικαιώματα. Για εμένα είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα τα δώσουν δωρεάν», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι «θέλει τουλάχιστον 1- 2 χρόνια σε προηγμένες χώρες για να στηθεί ένα τέτοιο εργοστάσιο για να παράξει συγκεκριμένες και ικανές ποσότητες για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση, ή την ζήτηση μιας μεγάλης χώρας». Όπως είπε ο καθηγητής  προκύπτουν δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι  πώς μπορεί να παραχωρηθεί η πατέντα νόμιμα καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν το δικαίωμα να κρατούν την πατέντα για δέκα χρόνια και αφετέρου πως μπορεί να  στηθεί μια γραμμή παραγωγής ικανή να καλύψει.

«Ζητούμενο είναι σε κάθε περίπτωση το να παραχθούν μεγάλες ποσότητες εμβολίων και με τη βοήθεια των πλουσιότερων χωρών να διαχυθούν στις φτωχότερες» είπε ο κ. Τζανάκης και συνέχυσε: «Αλλά για να γίνουν στις φτωχότερες χώρες εμβόλια περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο» συνέχισε, εξηγώντας πως χρειάζεται μια οργάνωση εμβολιαστικού προγραμματισμού που δεν διαθέτουν.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 δηλωσε ότι  δεν αποτελεί λύση η άρση της πατέντας των εμβολίων. «Είναι μια μη ρεαλιστική λύση που δεν θα μας λύσει το πρόβλημα. Δεν ανοίγουν έτσι εύκολα εργοστάσια για να παράξουν εμβόλια. Αυτό θέλει πάρα πολύ χρόνο» είπε χαρακτηριστικά.