«Δημόκριτος» : Φορητή συσκευή ανίχνευσης Covid-19 από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και Νανοϋλικών

0
886

Πως θα σας φαινόταν εάν φυσούσατε σε μια συσκευή, όπως αυτές που κάνουν τα αλκοτέστ οι αστυνομικοί στο δρόμο και μέσα σε λίγα λεπτά το μικρό φορητό μηχάνημα σας έδειχνε εάν είστε θετικός στο κορωνοϊό ή αρνητικός; Καλό ε; Γίνεται όμως και καλύτερο, γιατί αυτές τις συσκευές δεν χρειάζεται να τις χρησιμοποιούν μόνο τα νοσοκομεία, αλλά επειδή είναι φορητές μπορείτε να κάνετε το τεστ πριν μπείτε στο χώρο εργασίας σας, στο σχολείο, στα γυμναστήρια, στις παραλίες, στα ξενοδοχεία αλλά και στις πύλες εισόδου της χώρας, τα αεροδρόμια, στα νησιά μας κλπ.

H επιστημονική ομάδα ερευνητών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με επικεφαλής τον δρα Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και Νανοϋλικών του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, έχει προτείνει αυτή τη λύση για τη γρήγορη ανίχνευση του κορωνοϊού SARS-CoV-2, με βάση μια υπάρχουσα τεχνολογία που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην περίπτωση της Covid-19. Αρκεί να υπάρξει το απαραίτητο ενδιαφέρον και να βρεθεί χρηματοδότηση για να πράξη η θεωρία!

“Πρόκειται για μια φορητή συσκευή που μπορεί κάνεις να τη χρησιμοποιήσει παντού και τα αποτελέσματα βγαίνουν γρήγορα χωρίς να χρειάζεται κάποιο εργαστήριο. Όταν θα βρούμε την απαραίτητη χρηματοδότηση μπορούμε να την κατασκευάσουμε αμέσως και να χρησιμοποιηθεί τις πύλες εισόδου της χώρας, έξω από τους χώρους εργασίας παντού.” είπε στο ygeia50plus.gr  ο Δρ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος ερευνητής στον “Δημόκριτο”.

Η σχετική ιδέα, μάλιστα, συμμετείχε στο διαγωνισμό EUvsVirus Hackathon, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, στο τέλος Απριλίου και ήταν μια από αυτές που διακρίθηκε.

Ήδη, οι λύσεις που αναδείχθηκαν νικητές προωθούνται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας για αξιοποίηση και θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στην νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα COVID, η οποία θα λειτουργήσει από το τέλος Μαΐου με στόχο να διευκολύνει τις διασυνδέσεις με τους τελικούς χρήστες, όπως τα νοσοκομεία, δίνοντας παράλληλα πρόσβαση σε επενδυτές, ιδρύματα και άλλους φορείς από όλη την ΕΕ που παρέχουν ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Η πρόταση του «Δημόκριτου» έχει τίτλο “Υποστρώματα SERS για την ανίχνευση του ιού σε εκπνεόμενα σωματίδια” και υποβλήθηκε στην κατηγορία “Γρήγορα τεστ χαμηλού κόστους”.

Βασίζεται σε μια οπτική τεχνική ανίχνευσης μορίων -όπως πρωτεϊνών του ιού- με τη χρήση λέιζερ, που ονομάζεται SERS (Surface Enhanced Raman Scattering) και η οποία υλοποιείται ακόμα και με συσκευές χειρός, έχοντας ήδη ευρεία εφαρμογή, όπως π.χ. στην ανίχνευση ναρκωτικών στα αεροδρόμια.

Η καινοτόμος ιδέα αφορά στην προσαρμογή της τεχνικής για την ανίχνευση του κορονοϊού και τη συλλογή του σε φίλτρα αέρα, κατάλληλα τροποποιημένα με νανοσωματίδια.

Η μέθοδος SERS είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και δίνει αποτελέσματα σε μερικά λεπτά, σύμφωνα με τους Έλληνες ερευνητές, οι οποίοι ευελπιστούν ότι αν γίνει δυνατή η αξιοποίηση της, τότε θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε νοσοκομεία, σχολεία, αεροδρόμια και άλλους χώρους μαζικής συνεύρεσης πληθυσμού.

Μια αναλυτική περιγραφή της πρότασης, με επικεφαλής τον δρα Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και Νανοϋλικών του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του «Δημόκριτου», υπάρχει στη διεύθυνση:   https://devpost.com/software/sers4sars.