Τουρίστες: Πως θα ελέγχονται για να μην μας κολλήσουν Covid-19; Όλο το σχέδιο για την υγειονομική κάλυψη της χώρας από τους ξένους

0
219

Από την 1η Ιούνιου ανοίγουν τα ξενοδοχεία και ακριβώς ένα μήνα αργότερα, επαναλειτουργούν οι πτήσεις από το εξωτερικό που σηματοδοτούν ουσιαστικά η φετινή έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Και το εύλογο ερώτημα που μας απασχολεί πλέον είναι το εξής: Με ποιο τρόπο θα διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία από τους τουρίστες που θα επισκεφτούν τα νησιά μας αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που δεν θα κάνουν διαγνωστικά τεστ;

Οι σκηνές από το «μακελειό» που είδαμε όλοι στα νοσοκομεία της Ιταλίας της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, που ακόμα δεν έχουν ξεμπερδέψει με τον Covid-19, δικαιολογημένα μας τρομάζουν.

Τι θα γίνει λοιπόν στη χώρα μας, εάν έρθουν Βαλκάνιοι (για τους οποίους δεν έχουμε πολλά στοιχεία) Ρώσοι, Αμερικάνοι, -που γίνεται σήμερα πανικός από τον κορωνοϊό-, Ισραηλινοί, Γερμανοί, Σουηδοί, Βέλγοι, Ιταλοί, Ισπανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι;

Τι προετοιμασία έχει γίνει από το υπουργείο Υγείας, στις υγειονομικές δομές των νησιών και άλλων τουριστικών προορισμών της χώρας, για την αντιμετώπιση περιστατικών Covid-19 από ξένους τουρίστες, που ενδεχομένως να αναζωπυρώσουν την πανδημία στην Ελλάδα;

Η εξίσωση είναι δύσκολη και η αγωνία είναι μεγάλη, ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες της αγοράς -στην εστίαση, στα ξενοδοχεία, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα κάμπινγκ, τα καταστήματα-, που θα έρθουν σε άμεση επαφή με τους ξένους τουρίστες.

 Το σχέδιο για τον ξένο Τουρίστα Covid-29

Παρακάτω θα δούμε όλο το σχέδιο που εκπονήθηκε από τις αρμόδιες αρχές για την τουριστική περίοδο, όπως το παρουσίασαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σ’ αυτό περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων απαγόρευση εισόδου σε τουρίστες από χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, έλεγχοι κατά περίπτωση «ύποπτων» τουριστών για κορωνοϊό και ιχνηλατήση, απομόνωση και νοσηλεία σε 550 κλίνες που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19 στα νοσοκομεία των νησιών αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, συστηματικοί έλεγχοι από την Πολιτική Προστασία και τον Στρατό στα αεροδρόμια και τις πύλες εισόδου της χώρας.

Σωτήρης Τσιόδρας: Το testing μπορεί να δώσει ψευδή αποτελέσματα

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε γιατί οι ειδικοί λένε όχι στο testing: «Δεν προτείνεται, διότι μπορεί να σου δώσει ψευδή αίσθηση ασφάλειας, να σε ωθήσει στο να μην τηρείς τα μέτρα προστασίας τόσο καλά και φυσικά να μην το πιάσει γιατί θα είναι στη περίοδο επώασης. Γι΄αυτό το testing φαίνεται ότι δεν κερδίζει έδαφος, τουλάχιστον σαν κριτήριο ανοσίας ή εισόδου σε μια χώρα. Δεν κερδίζει έδαφος στις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά μπορεί να γίνει εάν κάποια χώρα το κρίνει απαραίτητο για κάποιες χώρες οι οποίες κρίνονται σαν υψηλού κινδύνου».

Αφήνουν, ωστόσο, την ευχέρεια σε μια χώρα να εισηγηθεί ή να πραγματοποιήσει ελέγχους, είτε αυτοί είναι δειγματοληπτικοί, είτε είναι περισσότεροι ανάλογα με έναν βαθμό κινδύνου και εκτίμηση κινδύνου για τη χώρα από την οποία έρχεται κάποιος:«Σας θυμίζω ότι στην αρχή της πανδημίας απαγορευόταν η πτήση από τα επίκεντρα της επιδημίας, όπως η επαρχία Χουμπέι στην Κίνα. Και μπορεί να το δούμε να συμβαίνει αυτό ξανά και τον επόμενο χρόνο», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Προειδοποίησε, όμως, ότι πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά: «Βαδίζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη, η οποία έχει προτείνει την ανοιχτή επικοινωνία με κανόνες, την ανάγκη του ελέγχου επί περιπτώσεως συμπτωματικού τουρίστα, την ανάγκη της ιχνηλάτησης των επαφών του. Εξαιρετικά δύσκολο θέμα. Στην Ελλάδα, μπορεί να γίνει. Όταν αυτός γυρίσει στην πατρίδα του, πώς θα γίνει;», αναρωτήθηκε.

Νίκος Χαρδαλιάς: Ποτέ δεν είπαμε ότι θα ανοίξουμε σε όλους τους τουρίστες

Σύμφωνα με το σχέδιο για τον φετινό τουρισμό που έχει εκπονήσει η αρμόδια αρχή, φαίνεται ότι η είσοδος στη χώρα στους τουρίστες από διάφορες χώρες, θα γίνεται με κανόνες και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως ανακοινώσε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ανάλογα, λοιπόν, με τις επιδημιολογικές εξελίξεις στις διάφορες χώρες, θα μπορούν οι αρμόδιοι: «μέσω του Παρατηρητηρίου που συνεδριάζει καθημερινά και μέσω του μηχανισμού παρέμβασης, να δρομολογούμε και τους αντίστοιχους ελέγχους, που πολλές φορές εκτός από δειγματοληπτικοί μπορεί να είναι και ευρύτατοι, μπορεί να είναι ενδελεχείς, μπορεί να είναι πολύ αυστηροί» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε: «Δεν είπαμε ποτέ ότι την 1η Ιουλίου θα ανοίξουμε σε σχέση με όλους και με όλες τις χώρες και απλά θα περιμένουμε να έρθουν οι τουρίστες. Βήμα-βήμα θα προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία, τη δυνατότητα επίσκεψης θα τη δώσουμε, αλλά προτάσσοντας κάτι που ήταν από την πρώτη στιγμή η άμεση προτεραιότητά μας: τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Είναι αδιαπραγμάτευτο».

Βασίλης Κοντοζαμάνης: « Έχουμε εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο από την αρχή της πανδημίας».

 Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο που άφορα την υγειονομική κάλυψη της χώρας, από την αρχή της πανδημίας: «Σχεδιάσαμε για το σύνολο της επικράτειας, για όλες τις δομές υγείας από άκρη σε άκρη της χώρας, για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού και προετοιμαζόμαστε τώρα και για την καλοκαιρινή περίοδο. Υπάρχουν  550 κλίνες Covid-19 στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα αποκλειστικά για την περίοδο αυτή της πανδημίας» είπε.

Επίσης τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας έχουν ενισχυθεί με υγειονομικό προσωπικό. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, η Κρήτη έχει ενισχυθεί τουλάχιστον με 400 άτομα, τα νησιά του Αιγαίου με 200 άτομα, το Ιόνιο, αν δεν με απατά η μνήμη μου, με περισσότερα από 70 άτομα.

Σ΄ αυτό το σχέδιο «κουμπώνει» και ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, με την  υγειονομική ενίσχυση από τα Σώματα Ασφαλείας και από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Καθημερινά υπάρχουν συνεργεία από το Στρατό, νοσηλευτές, γιατροί, που κάνουν ελέγχους στα αεροδρόμια και στις πύλες εισόδου της χώρας.