Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ): Δωρεάν εξετάσεις στη Φολέγανδρο

0
316

Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) θα πραγματοποιήσει την 2η αποστολή για το 2023 και θα βρεθεί για 5η φορά στη Φολέγανδρο στο πλαίσιο διεξαγωγής του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Σημειώνεται ότι από το 2014 οι KIM έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 134 αποστολές σε νησιά της άγονης γραμμής και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Οι ιατρικές ειδικότητες που θα πλαισιώνουν την ομάδα των ΚΙΜ στη Φολέγανδρο  είναι: Καρδιολόγος, Ορθοπεδικός, Οφθαλμίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Γυναικολόγος, Γενικός χειρουργός, Παιδίατρος, Διαιτολόγος.

Επιπλέον, διαδικτυακά θα συμμετέχουν στο έργο των ΚΙΜ οι ακόλουθες ειδικότητες: Νευρολόγος και Ψυχολόγος.

Τα ιατρεία θα διεξαχθούν στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στη Φολέγανδρο την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 (09:00 – 17:00) και την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 (09:00 – 17:00).

Εξετάσεις

Το προσωπικό των ΚΙΜ θα πραγματοποιήσει δωρεάν τις υπηρεσίες και διαγνωστικές εξετάσεις που ακολουθούν:

-Ψηφιακή τρισδιάστατη μαστογραφία

-Ψηφιακός ακτινολογικός έλεγχος

-Μέτρηση οστικής πυκνότητας

-Ηλεκτροκαρδιογράφημα – triplex καρδιάς

-Χειρουργική εκτίμηση θυρεοειδούς και μαστού

-Έλεγχος προστάτη

-Αφαίρεση σμηγματογόνων κύστεων, λιπωμάτων, σπίλων

-Τεστ ανίχνευσης αιμορραγίας εντέρου (πολύποδας)

-Τεστ Παπανικολάου (test Pap) – κολπικός υπέρηχος

-Έλεγχος οπτικής οξύτητας – μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης – βυθοσκόπηση

-Ακοόγραμμα – τυμπανόγραμμα – ενδοσκόπηση

-Έλεγχος σκελετικών ανωμαλιών σε παιδιά (σκολίωση, κύφωση), ορθοπεδική εξέταση

-Διάγνωση νευρολογικών παθήσεων (ημικρανίες, άνοιες, νόσος Parkinson)

-Ανίχνευση μαθησιακών δυσκολιών

-Διατροφική αξιολόγηση – λιπομέτρηση

-Ενδοστοματική εξέταση ενηλίκων και παιδιών

-Εξετάσεις αίματος

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα των ΚΙΜ ή στο 210 2447694 (Δευτέρα έως Παρασκευή 13:00 – 16:00).  Μπορούν επίσης να κλείσουν ηλεκτρονικά το ραντεβού τους μέσω της ιστοσελίδας των ΚΙΜ ή μέσω της εφαρμογής MyKIM που είναι διαθέσιμη σε Playstore και Appstore.

Εργομετρικές αξιολογήσεις

Τις ίδιες ημερομηνίες θα βρίσκεται στη Φολέγανδρο και η Κινητή Αθλητιατρική Μονάδα (ΚΑΜ) του Τμήματος Αθλητικής Αριστείας (Sports Excellence, SE). Η ΚΑΜ λειτουργεί υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπεδικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η ΚΑΜ θα δώσει την δυνατότητα στα παιδιά του νησιού να λάβουν μέρος σε εργομετρικές αξιολογήσεις και στο πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων «Διασκέδασε, Γυμνάσου και Αποφάσισε τι σου Αρέσει».

Επιπλέον, στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας μεταξύ της ΚΑΜ και του εκπαιδευτικού προγράμματος The Tipping Point (TTP), έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικό εργαστήρι επαγγελματικού προσανατολισμού, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (KIM) έχουν πραγματοποιήσει από το 2014, 134 αποστολές σε νησιά της άγονης γραμμής καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.