Η …«προίκα» του κορωνοϊού στις ΜΕΘ

0
277

Η πανδημία του κορωνοϊού αφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς για πρώτη φορά μετά από τέσσερις δεκαετίες από την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενισχύθηκαν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με ένα σημαντικό αριθμό κλινών.

Το πιο νευραλγικό τμήμα του νοσοκομείου, όπου κυριολεκτικά οι γιατροί δίνουν μάχη για να κρατήσουν τους ασθενείς στη ζωή, από 567 κλίνες που είχε τον περασμένο Φεβρουάριο, σήμερα μετράει 1.017 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 840 ανήκουν στο ΕΣΥ και οι υπόλοιπες στα στρατιωτικά νοσοκομεία και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιάς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, οι γιατροί, ζητούν οι κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία να αυξηθούν από 840  σε 1000 και να γίνουν γρήγορα μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν το ΕΣΥ καθώς οι 400 επικουρικοί γιατροί που προσελήφθησαν με σύμβαση τριών ετών δεν αρκούν:  «Ζητάμε 1000 ΜΕΘ στο ΕΣΥ, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να προχωράνε με γρήγορες διαδικασίες οι κρίσεις των γιατρών» είπε στο www.ygeia50plus.gr  η κύρια Παγώνη.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί το πρώτο κύμα της πανδημίας, να πέρασε με τις μικρότερες απώλειες στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες χώρες, όμως εάν οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι σωστές, τότε από το Σεπτέμβριο αναμένεται το δεύτερο κύμα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού, «Γι΄αυτό και πρέπει το ΕΣΥ να αξιοποιήσει το χρόνο που έχει μπροστά του» όπως μας είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Βέβαια τους τελευταίους δυο μήνες έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα στο ΕΣΥ και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στα μέσα Φεβρουαρίου που η  πανδημία του κορωνοϊού σήμανε συναγερμό στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το ΕΣΥ είχε μόνο 567 κλίνες ΜΕΘ.

Οι εικόνες από το «μακελειό» που γινόταν στις εντατικές της γειτονική μας Ιταλίας και Ισπανίας, προκαλούσαν τρόμο στους Λοιμωξιολόγους, τους γιατρούς και σε όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, που έβλεπαν το κακό να έρχεται γρήγορα και σε εμάς.

Έτσι ξεκινήσει ένας αγώνας για να αυξηθούν τα κρεβάτια στις εντατικές και πράγματι σήμερα οι ΜΕΘ είναι 1017. Από αυτές οι 840 ανήκουν στα δημόσια νοσοκομεία, οι 145 είναι στις ιδιωτικές κλινικές και 32 είναι στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από τον συνολικό αριθμό των ΜΕΘ οι  352 είναι κλίνες COVID-19.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι οι κλίνες ΜΕΘ να φτάσουν τις 1.200. Δηλαδή η Ελλάδα να αγγίξει, για πρώτη φορά, τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες, όπως πολύ συχνά δηλώνει ο υπουργός Υγείας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πριν από λίγες εβδομάδες ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε την ίδρυση της Επιστημονικής Επιτροπής για το σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ με πρόεδρο την καθηγήτρια Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου, Επικεφαλής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Έργο της επιτροπής είναι η εισήγηση προς το υπουργείο Υγείας για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αυτή η επιτροπή άλλωστε θα χειριστεί το πολύ σημαντικό θέμα των μεταμοσχεύσεων, που τόσο πολύ μεγάλη ανάγκη έχει η Ελλάδα.

Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, το δεύτερο κύμα του Covid-19 που θα μας “χτυπήσει” το Φθινόπωρο θα βρει το ΕΣΥ προετοιμασμένο …τουλάχιστον όσον αφορά τις εντατικές, καθώς εξαιτίας αυτής της πανδημίας, το ΕΣΥ είδε για πρώτη φορά τα κρεβάτια στις εντατικές  του να αυξάνονται θεαματικά. Και αυτή η θετική εξέλιξη, όπως λένε πολλοί νοσοκομειακοί γιατροί, ίσως να είναι τελικά και η “προίκα” που μας άφησε ο κορωνοϊός…