Δήμος Νέας Σμύρνης 2η Εβδομάδα Υγείας και Πρόληψης: «Ενημερώνομαι, Εξετάζομαι, Ζω με υγεία».

0
395

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η Εβδομάδα Υγείας και Πρόληψης στο Δήμο Νέας Σμύρνης, από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτώβριου. Με το σύνθημα: «Ενημερώνομαι, εξετάζομαι, ζω με υγεία» για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τον Τομέα Υγειονομικής Πρόληψης και Φροντίδας του Δήμου Νέας Σμύρνης, αλλά και με τη στήριξη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, εξασφάλισε μια σειρά από δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, που αφορούν στη σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών.

Οι δημότες είχαν την ευκαιρία να υποβληθούν σε μια σειρά εξετάσεων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπως καρδιολογικός έλεγχος, triplex, τεστ μνήμης, κατάθλιψης, πρόληψη πτώσεων ηλικιωμένων, διαβητολογικός και οφθαλμολογικός έλεγχος, εξέταση PSA, μαστογραφία, τεστ Παπανικολάου, έλεγχος για καρκίνο παχέος εντέρου, πάγκρεας, στομάχου κλπ.

Η διεξαγωγή των εξετάσεων πραγματοποιήθηκε κυρίως στο χώρο των Δημοτικών Ιατρείων με σειρά προτεραιότητας (κατόπιν ραντεβού). Η εθελοντική αιμοδοσία έγινε στο Πολυχώρο “Γαλαξίας” της Κεντρικής Πλατείας.

Παράλληλα πραγματοποιηθήκαν διαδικτυακά Ενημερωτικές – Θεματικές Ημερίδες με θέματα που αφορούσαν στην πρόληψη για τον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο των ωοθηκών, του μαστού, της μήτρας και του παχέος εντέρου, τον κορωνοϊό και την εποχική γρίπη.

Επιπροσθέτως σε συνεργασία με το Σύλλογο Όραμα Ελπίδας έγινε ενημέρωση και εγγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Αξιοσημείωτη υπήρξε και η συμβολή του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), καθώς και του Κέντρου Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) του Δήμου Νέας Σμύρνης, στην επιτυχία της όλης προσπάθειας για την ολοκλήρωση της Εβδομάδας Υγείας και Πρόληψης. Επίσης ιδιαίτερη υπήρξε η συμβολή ιατρών και επιστημονικών στελεχών, οι οποίοι με την εθελοντική προσφορά τους συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Την προσπάθεια στήριξαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος κ. Σταύρος Τζουλάκης και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι. Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης κ. Παναγιώτης Γιατζίδης δήλωσε ότι: «Όλοι εμείς στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Νέας Σμύρνης είμαστε υπερήφανοι για το νέο θεσμό που καθιερώσαμε, την Εβδομάδα Υγείας και Πρόληψης, με στόχο την προάσπιση της Υγείας των πολιτών, οι οποίοι μέσα από συστηματική, οργανωμένη ενημέρωση και Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις θα θωρακίσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, προλαμβάνοντας εγκαίρως την εμφάνιση ασθενειών και θανατηφόρων νοσημάτων».

Στόχος του Δήμου Νέας Σμύρνης μέσω της δράσης «Εβδομάδα Υγείας και Πρόληψης» είναι η ενημέρωση των πολιτών για τις προληπτικές εξετάσεις, που οφείλουν να κάνουν. Παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο Κέντρο Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) του Δήμου τους και να αποκτήσουν τον δικό τους ατομικό φάκελο υγείας, προκειμένου να ενημερώνονται για τα προγράμματα υγείας, αλλά και τις επαναληπτικές εξετάσεις που τους αφορούν.

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της Υγείας, αλλά και των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί, οι πολίτες κάνοντας πράξη το σύνθημα Ενημερώνομαι, Εξετάζομαι, Ζω με Υγεία αγκάλιασαν και αυτή τη χρονιά την Εβδομάδα Υγείας και Πρόληψης, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που συμμετείχαν τόσο στην εθελοντική αιμοδοσία, όσο και στις εξετάσεις, αλλά και τις θεματικές ημερίδες. Σημειώνεται ότι τηρηθήκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που  προβλέπονται λόγω της πανδημίας του Covid-19 όπως χρήση μάσκας, αποστάσεις.