Διαδικτυακή διάλεξη: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την αξία των εμβολίων στους έφηβους.

0
514

Πόσα εμβόλια πρέπει να κάνουν οι έφηβοι και σε πόσες δόσεις; Γιατί τα κορίτσια και τα αγόρια πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του ιού  ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που είναι δωρεάν και πως η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας συνέβαλε στην πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων;

Σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα θα απαντήσει η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων στον ΣΤ’ Κύκλο Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Εμβολιασμοί Παιδιών και Εφήβων: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον».

Η  διαδικτυακή εκδήλωση, για την αξία των εμβολίων, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στις 19:00, με εισηγήτρια την κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας συνέβαλε καθοριστικά στην παραγωγή νέων εμβολίων για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων, με εξαιρετικά σημαντική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου.

Ενδεικτικά, μέχρι και την εφηβική ηλικία χορηγούνται 17 εμβόλια για λοιμώδη νοσήματα, με διαφορετικά δοσολογικά σχήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμβόλια, εκτός από την άμεση προστασία, προσφέρουν και έμμεση προστασία στα μη εμβολιασμένα άτομα της κοινότητας (συλλογική ανοσία).

Επιπλέον τα οφέλη από τα εμβόλια επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, όπως η μείωση της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά και η πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου (εμβόλιο ηπατίτιδας Β και ιών ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV).

Όμως, ενώ τα εμβόλια αποδεδειγμένα αποτελούν παρέμβαση που ωφελεί τα άτομα όλων των ηλικιών, διαπιστώνεται συνεχώς αυξανόμενη αμφισβήτηση που μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τη Δημόσια Υγεία, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το φαινόμενο αυτό επιβεβαιώνει ότι τα εμβόλια είναι «θύματα» της επιτυχίας τους και αποτελεί ευθύνη όλης της κοινωνίας να τα διαφυλάξει.

Σήμερα, το θέμα των εμβολιασμών, αναδύεται πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αγώνα ταχύτητας για τη δημιουργία του πολύ-αναμενόμενου εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 ο οποίος έχει ανατρέψει όλες τις πτυχές του σύγχρονου τρόπου ζωής διεθνώς.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του συνδέσμου http://bit.ly/EmvoliasmoiPaidionIPH11112020 και της σελίδας του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ACG, στο Facebook.