Διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα: “Αιματολογικός Καρκίνος – Η Επόμενη Μέρα”.

0
140

Ο Σεπτέμβριος, είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για όλους τους τύπους αιματολογικού καρκίνου και επίσης ο μήνας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, συνεχίζοντας τις δράσεις των προηγούμενων ετών, διοργανώνει διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.00 – 19.30 με τίτλο “Αιματολογικός Καρκίνος – Η Επόμενη Μέρα”, με στόχο να αναδείξει, με την βοήθεια διακεκριμένων επιστημόνων, τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του αιματολογικού καρκίνου, την προστιθέμενη αξία που παράγουν οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, με την εξατομικευμένη ιατρική να είναι η αιχμή του δόρατος και παράλληλα να ανιχνεύσει τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας Covid-19 και την επίδραση που αυτές έχουν στην φροντίδα και περίθαλψη των ασθενών με αιματολογικό καρκίνο στη χώρα μας.

Με τον όρο αιματολογικός καρκίνος αναφερόμαστε σε κακοήθειες του αίματος, οι οποίες είναι συνήθως άγνωστης αιτιολογίας. Υπολογίζεται ότι οι μορφές αιματολογικού καρκίνου αποτελούν περίπου το 10% όλων των νεοπλασιών και χαρακτηρίζονται από υπερβολική ανάπτυξη των λεμφοκυττάρων τα οποία συχνά εκτός του μυελού των οστών, επηρεάζουν και άλλα ζωτικά όργανα όπως το συκώτι, ο σπλήνας, οι λεμφαδένες.

Η Hμερίδα θα εστιάσει στην πληροφόρηση για την εμφάνιση αιματολογικού καρκίνου στην παιδική, και εφηβική ηλικία, δίνοντας απαντήσεις σε χρόνια θέματα σχετικά με την έγκαιρη διάγνωση, την πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες, την ύπαρξη των αναγκαίων δομών στο σύστημα υγείας, την παρακολούθηση και την επανένταξη στην κοινωνία.

Παράλληλα θα δοθεί έμφαση στην παρουσίαση νέων γονιδιακών και κυτταρικών θεραπειών και τις αυξημένες δυνατότητες που προσφέρουν στην αντιμετώπιση του αιματολογικού καρκίνου, καθώς και της ανάγκη ενσωμάτωσης στην θεραπεία της φυσικής και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των ασθενών για την ομαλή επανένταξή τους στη κοινωνική ζωή και την εργασία.

Επιπροσθέτως, θα αναδειχθούν τα προβλήματα και τα εμπόδια που συνάντησαν οι ασθενείς κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19 καθώς και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να αποκτήσει η χώρα μας ένα αποτελεσματικό σύστημα περίθαλψης για ασθενείς με αιματολογικό καρκίνο.

Η επιστημονική ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά (livestreaming) μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και της σελίδας της στο Facebook, απ’ όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις προς τους ομιλητές, οι οποίες θα απαντηθούν στην τρίτη  διαδραστική ενότητα της ημερίδας στην οποία θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με τις συνθήκες περίθαλψης και τα εμπόδια που συνάντησαν οι ασθενείς στις επαφές τους με τις δομές του συστήματος υγείας κατά τη διάρκεια της 1ης φάσης της πανδημίας.