Υπουργείο Υγείας: Ξεκινάει σήμερα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο.

0
555

Περισσότερα από 4 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια διαθέτει η χώρα μας φέτος για την εποχική γρίπη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με αφορμή την έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του εμβολίου που ξεκινάει από σήμερα.

Σημειώνεται ότι αντιγριπικό εμβόλιο θα αρχίσει να χορηγείται στις 15 Οκτωβρίου με βάση απόφαση του υπουργείου Υγείας και φέτος η συνταγογράφηση γίνεται μόνο ηλεκτρονικά προκειμένου οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές να έχουν  στοιχεία για τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας αλλά και για τις ομάδες του πληθυσμού που εμβολιάζονται.

«Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες, αποκτά μεγαλύτερη σημασία φέτος και λόγω της πανδημίας Covid-19», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων που έκανε με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, από το υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας ξεκίνησε την εισήγησή του λέγοντας πως ο εμβολιασμός αρχίζει στη χώρα μας, όπως κάθε χρόνο, στα μέσα Οκτωβρίου, τονίζοντας που φέτος η Ελλάδα εξασφάλισε 4.200.000 αντιγριπικά εμβόλια για το χειμώνα του 2020-21, σε σχέση με τα 3.000.000 εμβόλια που είχαν διατεθεί πέρσι. Δηλαδή φέτος εξασφαλίσαμε 1.200.000 εμβόλια περισσότερα.

Ζήτησε για άλλη μία φορά την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως είναι η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών.

«Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά πρέπει όλοι να επιδείξουμε σοβαρότητα» τόνισε, σημειώνοντας ότι ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος και με την πανδημία του κοροναϊού.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου  ανέφερε ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη και ότι: «ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τους εμβολιασμούς από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο. Στη χώρα μας η προτεραιότητα είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η  κ. Θεοδωρίδου, υπογράμμισε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που εφαρμόζεται φέτος θα δώσει στοιχεία για τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας, καθώς και για τις ομάδες που εμβολιάζονται. Σχετικά με τον εμβολιασμό στα παιδιά, η πρόεδρος τόνισε πως ισχύουν οι ίδιες συστάσεις. Συγκεκριμένα θα πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά που είναι στις ομάδες αυξημένου κινδύνου αλλά και υγιή παιδιά που είτε στο σπίτι τους υπάρχει μωρό κάτω των 6 μηνών είτε ζουν με κάποιο άλλο άτομο που δεν μπορεί να εμβολιαστεί.

«Φέτος πιστεύω ο εμβολιασμός θα εξελιχθεί πολύ καλά. Ωστόσο πρέπει να θυμίσουμε πως ο εμβολιασμός για την γρίπη δεν προστατεύει από την λοίμωξη για τον Covid-19, αλλά μόνο για μία συγκεκριμένη ίωση, την γρίπη», κατέληξε η ίδια.

Από τη πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε πως φέτος έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.