Εγκαινιάστηκε ο πρώτος ξενώνα διαμονής χρηστών μέσα στις φύλακες Κορυδαλλού

0
68

Τον Ξενώνα Διαμονής των μελών της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, στην Ε΄ Πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού 1, εγκαινίασε σήμερα η  Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, Χρίστος Λιάπης και η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ Φωτεινή Λεομπίλλα, παρουσία της Διευθύντριας των Φυλακών Κορυδαλλού Μαρίας Στέφη.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, και ειδικότερα του ΚΕΘΕΑ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς ο σκοπός της δημιουργίας του Ξενώνα είναι η παροχή δυνατότητας διαχωρισμού των μελών που έχουν ενταχθεί στην Θεραπευτική Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, από τους υπόλοιπους κρατούμενους. Με αυτό τον τρόπο οι χρήστες ναρκωτικών που το επιθυμούν, μπορούν να παραμένουν σε ένα προστατευμένο περιβάλλον όπου θα μπορούν να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τη θεραπεία της απεξάρτησης τους.

Συγκεκριμένα ο Ξενώνας μπορεί να φιλοξενήσει 20 άτομα σε διαμορφωμένο χώρο, που περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες υποδομές (χώρος για ύπνο, τουαλέτα, μπάνια, κουζίνα). Οι κρατούμενοι που εντάσσονται στο συγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα δεν υποχρεώνονται πλέον να επιστρέφουν στα κελιά τους, αλλά μπορούν να παραμένουν σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, ώστε να συνεχίζουν απρόσκοπτα τη θεραπευτική διαδικασία.

«Εγκαινιάσαμε σήμερα, τις νέες υποδομές για τα μέλη που έχουν ενταχθεί στην Θεραπευτική Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού 1.

Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, δείχνουμε έμπρακτα την ουσιαστική μας στήριξη στην απεξάρτηση, εντός και εκτός του σωφρονιστικού συστήματος» δήλωσε η κυρία Ράπτη και συνέχισε: «Με το νέο αυτό ξενώνα που δημιουργήσαμε, υποστηρίζουμε  το όραμα της ισότιμης επανένταξης των ατόμων, που ως κρατούμενοι χρήστες ουσιών μπορούν μέσα στον χώρο της φυλακής να ξεκινήσουν την θεραπεία απεξάρτησης στο ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ».

Στη συνέχεια,  μετά την αποφυλάκισή τους θα μπορούν να ενταχθούν στο Κέντρο Υποδοχής του συγκεκριμένου θεραπευτικού προγράμματος.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας παρά τις δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί λόγω της πανδημίας: «θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ώστε να αναπτυχθούν δράσεις συμβουλευτικής από το ΚΕΘΕΑ και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας».

Μάλιστα η κυρία Ράπτη διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι το ΚΕΘΕΑ, όχι μόνον ΔΕΝ κλείνει, αλλά αναπτύσσει ένα ακόμη μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών προσηλωμένο σταθερά στην υποστήριξη  της κοινωνίας.

“Στην προσπάθεια αυτή θα είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και δεν αφήνουμε κανέναν πίσω» είπε και δήλωσε τη αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Υγείας στο δύσκολο αγώνα που επιτελεί το ΚΕΘΕΑ