ΕΙΝΑΠ: Εκτός νομίμων προϋποθέσεων η λειτουργία της ΜΕΘ στο “Αττικο”

0
201

Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία  της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο νοσοκομείο «Αττικόν», καταγγέλλει το προεδρείο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ). Το προεδρείο της Ένωσης ζητάει η λειτουργία της συγκεκριμένου τμήματος ΜΕΘ να πραγματοποιείται από εξειδικευμένους εντατικολόγους και όχι από αναισθησιολόγους.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η  ΜΕΘ Καρδιο – Θωρακο – Αγγειοχειρουργικών ασθενών λειτουργεί χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες από την κείμενη νομοθεσία προϋποθέσεις.

Η ΕΙΝΑΠ στηρίζει το σχετικό αίτημα  των αναισθησιολόγων της Β’ Πανεπιστημιακής Αναισθησιολογικής Κλινικής ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία της.

Η συγκεκριμένη μονάδα με την παράτυπη ονομασία Καρδιο – Θωρακο – Αγγειοχειρουργική Μονάδα Μετά – Αναισθητικής Φροντίδας (Κ/Θ/Α-ΜΜΑΦ) ανήκει στην Αναισθησιολογική κλινική του νοσοκομείου και πραγματοποιεί έργο ΜΕΘ.

Σε αυτήν νοσηλεύονται  βαρέως πάσχοντες ασθενείς, διασωληνωμένοι συχνά για πολλές μέρες, οι οποίοι πολλές φορές εμφανίζουν ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων και χρήζουν πολλαπλής υποστήριξης προκειμένου να μην καταλήξουν.

«Η λειτουργία της μονάδας αυτής από αναισθησιολόγους και όχι από εξειδικευμένους ενταντικολόγους δεν  πληροί τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία προϋποθέσεις (Απόφαση ΚΕΣΥ: αριθμός απόφασης 2 της 256 ολομέλειας 24/6/2016 ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας μονάδων εντατικής θεραπείας)» όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ένωσης, είναι απαραίτητο από τη νομοθεσία και επιβάλλεται από τους κανόνες ορθής και ασφαλούς νοσηλείας των παραπάνω ασθενών η λειτουργία της συγκεκριμένου τμήματος ΜΕΘ να πραγματοποιείται από εξειδικευμένους εντατικολόγους και όχι από αναισθησιολόγους που έχουν προσληφθεί από το ελληνικό Κράτος για να παρέχουν υπηρεσίες Αναισθησιολογίας και δεν είναι ασφαλές να παρέχουν υπηρεσίες Εντατικής Θεραπείας.

Η Ένωση ζητάει από τη διοίκηση του νοσοκομείου «Αττικόν», τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ αλλά και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα για την λειτουργία του τμήματος αυτού, με τον τρόπο που προβλέπεται από τη νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής νοσηλεία των ασθενών.