Έρευνα ΙΣΑ: Ένας στους τρεις Έλληνες δεν ανησυχεί πλέον για την πανδημία

0
557

Ένας στους τρεις Έλληνες δεν ανησυχεί πλέον για την επιδημία κορωνοϊού, το 83% συμφωνεί με τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία,  το 95% γνωρίζει τα μέτρα προφύλαξης, το 48% τα εφαρμόζει απόλυτα και το 44% αρκετά. Την ίδια ώρα, τρεις στους πέντε γιατρούς, δηλώνουν πως κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων για την πανδημία είχαν απώλεια εισοδήματος πάνω από 25%. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία ALCO για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

H έρευνα, πραγματοποιήθηκε το μήνα Μάιο σε 1.000 άνδρες και γυναίκες άνω των 25 ετών από όλη την Ελλάδα και σε 400 ιατρούς μέλη του ΙΣΑ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν η σημαντική μείωση των εισοδημάτων του ιατρικού κόσμου στον ιδιωτικό τομέα είναι αντιστρόφως ανάλογη με την αποδοχή των πολιτών που αυξήθηκε κατακόρυφα μετά την επιδημία.

Η υγειονομική κρίση ανέδειξε τις ικανότητες των Ελλήνων ιατρών, των οποίων η εικόνα στην κοινωνία ενισχύθηκε εντυπωσιακά (61%) και οδήγησε σε βελτίωση της αντίληψης των πολιτών για το σύστημα δημόσιας Υγείας. Ωστόσο για ένα ποσοστό 61% των γιατρών στον ιδιωτικού τομέα η απώλεια του εισοδήματος, εξαιτίας της πανδημίας υπερβαίνει το 25%.

Το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας, αποτυπώνει εικόνα αποδοχής για τα σχετικά με τον κορωνοιό μέτρα αλλά και εικόνα μειούμενης ανησυχίας και χαλάρωσης σε σχέση με την εφαρμογή τους.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης είπε μεταξύ άλλων: «Οι πολίτες αντελήφθησαν το δίχτυ προστασίας που δημιούργησε η πολιτεία και ο ιατρικός κόσμος, ο οποίος με αυταπάρνηση βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αναδείχθηκε το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων γιατρών και αυτό είναι μια ηθική ικανοποίηση. Ωστόσο, η σημαντική απώλεια των εισοδημάτων τους απειλεί τη βιωσιμότητα του ιδιωτικού τομέα κάτι το οποίο πρέπει να λάβει υπόψη της η πολιτεία».

Καθολική εμφανίζεται να είναι στον ιδιωτικό τομέα η τήρηση των μέτρων στους χώρους εργασίας (98%), σε αντίθεση με το δημόσιο τομέα, στον οποίο το 12% δηλώνουν ότι τα μέτρα δεν τηρήθηκαν, ενώ το 21% των γιατρών αναφέρουν ελλείψεις σε μέσα προφύλαξης.