ΕΚΕΑ: Διήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία στο ΣΕΡΑΦΕΙΟ Δήμου Αθηναίων 17-18 Απριλίου

0
106

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας συνεχίζει τη διοργάνωση εξορμήσεων εθελοντικής αιμοδοσίας σε χώρους εκτός νοσοκομείων, διασφαλίζοντας ότι μέσα στην περίοδο της πανδημίας, η προσφορά αίματος είναι μία ευχάριστη και ασφαλή διαδικασία, που δίνει ζωή στους συνανθρώπους μας, που το έχουν άμεση ανάγκη.  Έτσι, μετά την πολύ πετυχημένη πενθήμερη εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΜΕΤΡΟ Συντάγματος (8-12 Μαρτίου), διοργανώνει νέα αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Απριλίου 2021, από τις 12:00-18:00.

«Τα έκτακτα μέτρα αλλά και η διασπορά του κορωνοϊού, έχουν αναπόφευκτα δημιουργήσει προβλήματα στην προσέλευση αιμοδοτών στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη μείωση των αποθεμάτων αίματος. Συνεχίζουμε με νέα δράση εθελοντικής αιμοδοσίας, ανταποκρινόμενοι τόσο στις μεγάλες ανάγκες για συλλογή αίματος αλλά και στη διάθεση προσφοράς των εθελοντών αιμοδοτών» όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΕΚΕΑ.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πενθήμερης αιμοδοσίας, του Μαρτίου στο ΜΕΤΡΟ Συντάγματος, συλλέχθηκαν 547 μονάδες αίματος από εκατοντάδες αιμοδότες που προσήλθαν εθελοντικά, το 54% των οποίων ήταν γυναίκες και το 27% αιμοδότες πρώτης φοράς!

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει, για άλλη μία φορά, ότι σε περιόδους κρίσης σαν και αυτή που ζούμε σήμερα, η αλληλεγγύη και η διάθεση προσφοράς προς το συνάνθρωπο, κερδίζουν έδαφος και μάλιστα με τις γυναίκες να αναπτύσσουν σημαντικό προβάδισμα, ανατρέποντας τα  διαχρονικά και διεθνή δεδομένα, σχετικά με το προφίλ του μέσου εθελοντή αιμοδότη.

Το Ε.ΚΕ.Α. με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του για την επάρκεια των αποθεμάτων αίματος στη χώρα μας, καλεί κάθε νέο η παλιό αιμοδότη, να προσέλθει στο ΣΕΡΑΦΕΙΟ του Δήμου Αθηναίων(Πειραιώς και Π. Ράλλη)  στέλνοντας το μήνυμα  1 στο 13033 ή συμπληρώνοντας Β1 στη «Βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η αιμοληψία θα διενεργηθεί αποκλειστικά από εξειδικευμένο προσωπικό και όλες οι μονάδες αίματος που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν για την κάλυψη των μεταγγίσεων ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα:

-Θερμομέτρηση κατά την είσοδο

-χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό)

-αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας

-τήρηση των αποστάσεων

-τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.

Για ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2132146716 και 2132146726 (από τη Δευτέρα 12/4έως την Παρασκευή 16/4) και ώρες 9.00-15.00).

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

1.Να είσαι 18-65 ετών

2.Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία

3.Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες

4.Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας

5.Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες.