Ατμοσφαιρική ρύπανση: Προστατεύουν τα ιχθυέλαια το δέρμα;

0
441

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο πέμπτος κύριος παράγοντας κινδύνου θνησιμότητας παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με την έκθεση State of Global Air 2019 που δημοσιεύτηκε από το Health Effects Institute των ΗΠΑ. Εάν σκεφτεί κανείς ότι πάνω από το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές με κακής ποιότητας αέρα, που έχουν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων όπως το επικίνδυνο PM2, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται γιατί είναι τόσο συχνές οι αλλεργικές δερματίτιδες, τα εκζέματα και φυσικά ο καρκίνος του δέρματος. Τελευταία, όμως, μια κινεζική μελέτη ανακάλυψε έναν απλό τρόπο προστασίας του δέρματος από τις βλάβες που προκαλούν τα PM2,5  ένα μικροσωματίδιο, του οποίου η διάμετρος είναι μικρότερη από 2,5 μm.

«Tο δέρμα, λόγω της θέσης του, δρα ως βιολογική ασπίδα έναντι των ατμοσφαιρικών ρύπων και η παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη έκθεση σε υψηλά επίπεδα αερομεταφερόμενων PM2,5 έχει αποδειχθεί ότι έχει βαθιές δυσμενείς επιπτώσεις στον δερματικό ιστό. Η παρατεταμένη έκθεση σε αυτά τα μικροσωματίδια μπορεί να οδηγήσει σε γήρανση του δέρματος, σχηματισμό ρυτίδων και αλλαγές στη μελάγχρωση. Επιπλέον, δερματικές παθήσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα προκαλούνται και επιδεινώνονται από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Η έρευνα έχει καταδείξειότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα της αλλεργικής δερματίτιδας και του εκζέματος στα παιδιά και ότι προάγουν τις φλεγμονώδεις διαταραχές, την ανδρογενετική αλωπεκία και τους καρκίνους του δέρματος», μας επισημαίνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Η ανάγκη, λοιπόν, εύρεσης ενός απλού και αποτελεσματικού τρόπου προστασίας της υγείας του δέρματος από την έκθεση σε PM2,5, ειδικά σε περιοχές με σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι επιτακτική. Γι’ αυτό το λόγο κινέζοι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μελέτη για να αξιολογήσουν την πιθανή προστασία των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου από την έκθεση του δέρματος σε PM2,5, έχοντας ως δεδομένη τη θετική επίδρασή τους στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα προηγούμενης εργασίας τους.

Η μελέτη

Στην έρευνα συμμετείχαν 65 υγιείς φοιτητές, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες που η μία έλαβε συμπληρώματα ιχθυελαίου και η άλλη εικονικό φάρμακο (ηλιέλαιο ‐ σπορέλαιο) για μια περίοδο 4 μηνών. Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα δέρματος, χρησιμοποιώντας μια μη επεμβατική μέθοδο την 8η, 10η, 12η και 14η εβδομάδα, για τη μέτρηση πέντε δεικτών που σχετίζονται με τη φλεγμονή του δέρματος και την οξειδωτική αντίδραση στο στρες. Διαπίστωσαν ότι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου η έκθεση σε PM2,5 συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένα επίπεδα ενός δείκτη φλεγμονής (ιντερλευκίνης ‐ 1 άλφα) και ενός δείκτης οξειδωτικής απόκρισης στο στρες (καρβονυλική πρωτεΐνη), ενώ αυτές οι συσχετίσεις ήταν μειωμένες ή είχαν αντιστραφεί στην ομάδα που έλαβε συμπληρώματα ιχθυελαίων.

Τα ευρήματα έδειξαν, δηλαδή, ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίων μπορούν να βελτιώσουν τους δείκτες φλεγμονής του δέρματος και την οξειδωτική αντίδραση στο στρες στη βραχυπρόθεσμη έκθεση σε PM2, 5 και επομένως μπορεί να χρησιμεύσουν ως ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία της υγείας του δέρματος από την έκθεση σε αυτά τα μικροσωματίδια.

«Το ιχθυέλαιο, το οποίο περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα διατροφής. Εάν τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιωθούν και η αποτελεσματικότητα των ιχθυελαίων περιλαμβάνει και ασθενείς με υπάρχουσες δερματικές διαταραχές (ακμή, έκζεμα, ανδρογενετική αλωπεκία κ.ά) θα μπορούσε ένα μεγάλο μέρος των ασθενών  να προστατευτεί με έναν απλό και σχετικά οικονομικό τρόπο», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.