ΕΚΠΑ : 3D ασπίδες για το πρόσωπο των γιατρών και των νοσηλευτών στα νοσοκομεία

0
393

Για άλλη μια φορά το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)  με το εξειδικευμένο και άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, ενώνει τις δυνάμεις του μπροστά στην πανδημία του SARS Covid-19 και κάνει θαύματα! Ομάδες ερευνητών από διάφορα Τμήματα και Εργαστήρια του ΕΚΠΑ ανταποκρίθηκαν στις μεγάλες ανάγκες σε υγειονομικό υλικό, που έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ)    συντονίστηκαν και συνεργάστηκαν με  αρχικό στόχο την κατασκευή προστατευτικών προσωπίδων (FaceShields) μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing), όπως αναφέρει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Οι προσωπίδες αυτές, έχουν  δοκιμαστεί από ιατρούς και προσωπικό Πανεπιστημιακών Κλινικών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματικό μέσο και πάντοτε επικουρικά των βασικών απαραίτητων μέσων προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται, όπως ειδικές μάσκες, γάντια κ.α..

Ο εκτιμώμενος αριθμός προστατευτικών προσωπίδων που δύναται η ομάδα να κατασκευάσει, είναι 50 τεμάχια την ημέρα. Με την υποστήριξη των Πρυτανικών Αρχών, του προσωπικού του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας και της Εταιρείας Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΕΚΠΑ, αναμένεται να κατασκευαστούν και να διανεμηθούν δωρεάν περίπου 2.000 προσωπίδες μέχρι το τέλος Μαΐου. Η πρώτη διανομή αρχίζει σήμερα.

Μέλη της ομάδας 3D Printing του ΕΚΠΑ δραστηριοποιούνται παράλληλα στο σχεδιασμό και την κατασκευή αναπνευστήρα για φορητή και σταθερή χρήση σε ΜΕΘ, προσαρμογέων φίλτρου και συστήματος αέρα, προσαρμογέων fullface μάσκας θαλάσσης σε φίλτρο, μασκών άκαμπτου σκελετού (hard body mouth-nose masks), κ.α.

Στην εθελοντική αυτή δράση συμμετέχουν μέχρι σήμερα 10 ομάδες αποτελούμενες από μέλη ΔΕΠ, ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και φοιτητές. Συνολικά αξιοποιούνται 25 τρισδιάστατοι «εκτυπωτές» (Stereo lithography, Fused Deposition Modeling). 

Αναλυτικά : Η Μονάδα Ιατρικής Τρισδιάστατης Εκτύπωσης – Εργαστήριο Φυσιολογίας «Φυσιολογείον», Ιατρική Σχολή (10 «εκτυπωτές»).

Το Εργαστήριο Προηγμένων Κατασκευών και Ευφυών Συστημάτων, Γενικό Τμήμα, Συγκρότημα Ευρίπου, Εύβοια,(5 «εκτυπωτές»).

Το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών, Γενικό Τμήμα, Συγκρότημα Ευρίπου, Εύβοια,(2 «εκτυπωτές»).

Το Ορθοπαιδικό Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης «Π.Ν. Σουκάκος», ΠΓΝ «Αττικόν», Α’ Ορθοπαιδική Χειρουργική Κλινική, Ιατρική Σχολή (2 «εκτυπωτές»).

Το Εργαστήριο Ορθοδοντικής, Οδοντιατρική Σχολή (1 «εκτυπωτής»).

Το Ερευνητικό Εργαστήριο Μελέτης, Σχεδιασμού και Κατασκευών Θερμικών Μηχανών και Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων & Εργαστήριο Εργαλειομηχανών CNC & Μηχανουργικής Τεχνολογίας, Γενικό Τμήμα, Συγκρότημα Ευρίπου, Εύβοια,(1 «εκτυπωτής»).

Ο Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής (1 «εκτυπωτής»).

Η Μονάδα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, Α’ Καρδιολογική Κλινική, Ιπποκράτειο ΓΝΑ και Κέντρο Νέων Βιοτεχνολογιών & Ιατρικής Ακριβείας, Ιατρική Σχολή(1 «εκτυπωτής»).

Το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, Τμήμα Χημείας (1 «εκτυπωτής»).

Η Ιδιωτικό Ιατρείο μέλους ΔΕΠ της Οδοντιατρικής Σχολής(1 «εκτυπωτής»).