Έκτακτα μέτρα στον Προμαχώνα για τα εισαγόμενα κρούσματα

0
361

Έκτακτα μέτρα στο φυλάκιο του Προμαχώνα λαμβάνει η κυβέρνηση από τις 06.00 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου, σε μία προσπάθεια να ελέγξει το κύμα εισαγόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Από σήμερα το πρωί, υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες θετικά δείγματα σε επισκέπτες, κυρίως από τη Ρουμανία.

Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τα νέα έκτακτα μέτρα:

-‘Οσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τις 14 Ιουλίου, από τον Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

-Εικοσιτέσσερις ώρες πριν την είσοδο πρέπει να συμπληρώνεται το ειδικό έντυπο (PLF).

-Δεκάδες κλιμάκια ελέγχου κινητοποιούνται για ελέγχους. Θα γίνουν πάνω από 300 σε όλη την Ελλάδα.

Αμέσως μετά την συνεδρίαση στο Μέγαρο Μάξιμου ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Με ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, η Πατρίδα μας αναδείχθηκε σε διεθνές πρότυπο στον πόλεμο κατά του κορονοϊού. Τονίσαμε, πως γυρίζουμε στη «νέα κανονικότητα», τηρώντας τις συστάσεις των ειδικών. Τονίσαμε, πως ανοίγουμε τις πύλες της χώρας, χωρίς καμιά έκπτωση στα ζητήματα δημόσιας υγείας.Τονίσαμε ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των εργαζομένων, των κατοίκων και των επισκεπτών.Η αύξηση στα εισαγόμενα και στα εσωτερικά κρούσματα, χτυπά καμπάνα κινδύνου. Απαιτεί, να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο  εφησυχασμό. Διότι ο κορονοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ, και τρέφεται, από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης.

Υπαγορεύει ταυτόχρονα, πρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις. Κυρίως, από τις γειτονικές, βαλκανικές χώρες.

Η Κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και λαμβάνει τις αποφάσεις της, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας».

Σύμφωνα με τον  Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), οι χώρες που βρίσκονται βόρεια της Ελλάδας εμφανίζουν έξαρση της πανδημίας του Covid-19 τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η Ελλάδα έχει ήδη κλείσει τα σύνορα με τη Σερβία, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Αλβανία, συνολικά έχουν καταγραφεί 3.118 κρούσματα εκ των οποίων τα 996 τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Στα Σκοπιά τα κρούσματα είναι 7.567 εκ των οποίων τα 1.964 επίσης τις τελευταίες 14 ημέρες. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα σε σύνολο 3.672, μόνο  τα 356 έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δυο εβδομάδες.