Υπουργείο Υγείας: Δημιουργία Εθνικού Δικτύου 17 Μονάδων Εγκεφαλικών

0
435

Το Εθνικό σχέδιο δράσης για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου 17 μονάδων εγκεφαλικών, με 6 κλίνες ανά μονάδα, το οποίο θα καλύπτει όλες τις υγειονομικές  περιφέρειες της Ελλάδας.

Τα εγκεφαλικά αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται 57.000 εγκεφαλικά επεισόδια εκ των οποίων 11.300 είναι  θανατηφόρα. Παράλληλα 14.000 ασθενείς δυστυχώς αποκτούν σοβαρή αναπηρία και χρειάζονται αποκατάσταση για το υπόλοιπο της ζωής τους. Μια επώδυνη διαδικασία που είναι πολύχρονη και πολυδάπανη, τόσο για την ίδια την οικογένεια όσο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στην Ελλάδα  ένας στους έξι συνανθρώπους μας κινδυνεύει να υποστεί εγκεφαλικό κάποια στιγμή στη ζωή του. Αυτό σημαίνει ότι η  χώρα μας παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά από εγκεφαλικό στην Ευρώπη.

Δυσθεώρητο το κόστος αποκατάστασης 

Το κόστος που σχετίζεται με το εγκεφαλικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο ενώ οι εκτιμήσεις προβλέπουν αύξηση της επίπτωσης (κατά 34%) και του κόστους των εγκεφαλικών (κατά 44%) έως το 2040 λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Γι΄ αυτό η ώρα για δράση είναι τώρα σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Τι περιλαμβάνουν οι Μονάδες Εγκεφαλικών

Μεγάλο μέρος αυτών των επιπτώσεων μπορεί να ελαττωθεί με κατάλληλες επενδύσεις και οργάνωση των υπηρεσιών υγείας για την βελτιστοποίηση της πρόληψης, θεραπείας, υποστήριξης και φροντίδας των ασθενών με εγκεφαλικό, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι μονάδες εγκεφαλικών αποτελούν Τμήματα αυξημένης φροντίδας του Νοσοκομείου που νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με εγκεφαλικό και παρέχουν 24ώρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και αυξημένες δυνατότητες παρακολούθησης (Monitoring), διαγνωστικών εξετάσεων, και θεραπευτικής παρέμβασης.

Οι μονάδες εγκεφαλικών έχουν αποδείξει σε κάθε σύστημα υγείας όπου εφαρμόστηκαν την ικανότητά τους να ελαττώνουν τη θνησιμότητα, να αυξάνουν την ανεξαρτησία μετά το εγκεφαλικό και τελικά να μετριάζουν το συναισθηματικό και οικονομικό κόστος για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Αυτές οι μονάδες διασφαλίζουν ότι οι ασθενείς λαμβάνουν εξειδικευμένη, έγκαιρη, ολοκληρωμένη και με επίκεντρο τον ασθενή φροντίδα.

Με βάση το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα Εγκεφαλικά, το οποίο έχει υιοθετηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συστήνεται το 90% των ασθενών με εγκεφαλικό να λαμβάνουν περίθαλψη σε ειδικές μονάδες εγκεφαλικών. Πρωταρχικός στόχος για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος υγείας είναι η ίδρυση αυτών των μονάδων πανελλαδικά, μέσω του παρόντος σχεδίου νόμου.

 Τα εγκεφαλικά στην Ελλάδα

Αναλυτικά στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά το ΑΕΕ πανευρωπαϊκά.

Υπολογίζεται ότι συμβαίνουν 57.000 νέα εγκεφαλικά ανα έτος, 11.300 από τα οποία είναι θανατηφόρα και 14.000 συμπολίτες μας αναγκάζονται να διάγουν το υπόλοιπο της ζωής τους με συνοδό αναπηρία που μπορεί να αφορά:

  • στις κινητικές λειτουργίες,
  • την επικοινωνία,
  • τις γνωστικές
  • ή συναισθηματικές ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου.

Το κόστος ενδονοσοκομειακής νοσηλείας ανέρχεται σε 206.625.000€ και αναμένεται σημαντική αύξηση καθώς γηράσκει ο πληθυσμός.

Το εθνικό δίκτυο 17 Μονάδων Εγκεφαλικών στην Ελλάδα

Με τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου 17 μονάδων εγκεφαλικών, με 6 κλίνες ανά μονάδα, το οποίο θα καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, χιλιάδες ασθενείς θα νοσηλεύονται ετησίως με προσδοκώμενο όφελος:

  • λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικά ετησίως,
  • λιγότερους ασθενείς με αναπηρία και ισάριθμα
  • λιγότερες νοσηλείες ασθενών σε κέντρα αποκατάστασης.

Οι μονάδες εγκεφαλικών θα αποτελέσουν τους πυλώνες βελτίωσης του συνόλου της διαχείρισης των ασθενών με εγκεφαλικό, από το προνοσοκομειακό στάδιο μέχρι την επανένταξη στην κοινωνία.

Η περαιτέρω ανάπτυξη του εθνικού δικτύου, με την αύξηση των κέντρων θρομβεκτομής και την ενημέρωση του κοινού για την έγκαιρη χρήση των καινοτόμων αυτών υπηρεσιών υγείας, θα προσδώσει περαιτέρω αξία μελλοντικά στο πρόγραμμα.

Οι μονάδες εγκεφαλικού προσφέρουν ελπίδα, ανάρρωση και μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας: «Με τη θέσπιση πλαισίου για την υποστήριξη των μονάδων εγκεφαλικών, εκπέμπεται ένα σαφές μήνυμα: Η Ελλάδα δεσμεύεται να παρέχει το υψηλότερο επίπεδο φροντίδας στους ανθρώπους της. Αυτή η δέσμευση όχι μόνο θα σώσει ζωές, αλλά και θα ενισχύσει τη συνολική ευημερία του πληθυσμού μας. Μεταμορφώνοντας τη φροντίδα των εγκεφαλικών επεισοδίων στην Ελλάδα, μειώνουμε την αναπηρία, τον θάνατο και τον πόνο για αμέτρητους ασθενείς και τις οικογένειές τους.»

Πηγή: https://www.topontiki.gr/2023/09/27/ti-dimiourgia-ethnikou-diktiou-17-monadon-egkefalikon-anakinose-o-chrisocho%ce%90dis/