Γιατί η Ελλάδα είναι μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στον κορωνοϊό;

0
874

Σχεδόν επτά μήνες έχουν περάσει από την εμφάνιση του Covid-19 στον πλανήτη και ήδη οι επιστήμονες γνωρίζουν αρκετά για αυτόν τον «ύπουλο φονιά», που «χτυπάει» στους πνεύμονες και προκαλεί το θάνατο κυρίως σε ηλικιωμένους άνδρες αλλά και γυναίκες. Αυτό μάλιστα το χαρακτηριστικό του, είναι που κάνει τη χώρα μας περισσότερο ευάλωτη από άλλα κράτη και ας έχουμε τα λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον κόσμο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει  η ανάλυση του καθηγητή Ιατρικής Χαραλάμπου Γώγου  ο οποίος επικαλείται τη δημοσίευση του περιοδικού “General Public Health” και εξηγεί γιατί οι Έλληνες πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να μην εφησυχάζουμε.

Ειδικότερα αναφερόμενος στη δημοσίευση του περιοδικού “General Republic Health”, ο καθηγητής Ιατρικής, Χαράλαμπος Γώγος, εξήγησε στον ΣΚΑΪ πως στην Ευρώπη υπάρχουν 6 – 7 χώρες αυτή την στιγμή που είναι πιο ευάλωτες στον κορωνοϊό, μέσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα. Όπως ο ίδιος σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία και η Σουηδία.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, όπως ο κ. Γώγος εξηγεί, είναι πως αυτές οι χώρες και ιδιαίτερα η Ελλάδα έχει γερασμένο πληθυσμό και πληθυσμό με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιά, καρκίνους, σακχαρώδη διαβήτη που ζουν πολύ καιρό. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν αντιμετωπίζονται καλά από το σύστημα υγείας γιατί ζουν πολύ καιρό αλλά ταυτόχρονα πρόκειται για έναν πληθυσμό ευάλωτο που αν ο ιός διασπαρεί στην χώρα μας τα αποτελέσματα θα είναι άσχημα.

«Γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεχτικοί» προσθέτει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παράλληλα αναφέρει πως υπάρχει μια δραστηριότητα του ιού. «Δεν έχει σταματήσει να υπάρχει και σε μερικές περιοχές όπου αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα αυτό επανεμφανίζεται με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Ξάνθης», επισημαίνει ο καθηγητής.