Ν. Σύψας: «Εάν δεν προσέξουμε θα έχουμε 2ο κύμα μέσα στο Καλοκαίρι»

0
186

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για άλλη μια φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον COVID-19,  αναφερόμενος στη χαλάρωση των μέτρων από τους πολίτες, στις ψευδείς ειδήσεις (fake news) που τους παρασύρουν, στις εικόνες συνωστισμού στα πλοία και τα μπαρ αλλά και τα πάρτι επεσήμανε ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ! Ανά πάσα στιγμή μπορεί να διασπαρεί ταχύτατα καθώς δεν έχει συμπτώματα, με συνέπεια η υπερ-μετάδοσης να επιφέρει ένα δεύτερο κύμα μέσα στο Καλοκαίρι, αντι για αργά το Φθινόπωρο, -το Νοέμβριο- που θα είμαστε πιο κοντά στη θεραπεία.

«Ακούνε fake news και νομίζουν πως μπορούν να βγουν έξω. Ο κόσμος αναρωτιέται αν άξιζε τον κόπο και αυτό είναι ανησυχητικό γιατί δεν έχουμε τελειώσει. Ο συνωστισμός μπορεί να φέρει ταχεία ανάκαμψη του ιού. Όταν έχουμε πολλά σημεία επανεμφάνισης κρουσμάτων γεωγραφικά και κάθε μέρα έχουμε αυξημένο αριθμό κρούσματα. Αυτό θα είναι ένα πολύ άσχημο καμπανάκι» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «Ο ιός είναι γύρω μας, είναι στην κοινωνία, το βλέπουμε με τις εξάρσεις τις τοπικές κοινωνίες όπως τη Θράκη, τη Θεσπρωτία, έχουμε τα εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες που όλο και αυξάνονται» είπε χθες σε ενημερωτική εκπομπή στο ΣΚΑΙ.

Μάλιστα τόνισε ότι μπορεί σήμερα ο δείκτης μετάδοσης R0 στη χώρα μας να είναι χαμηλός, γύρω στο μισό «όμως έχουμε σκαμπανεβάσματα και υπάρχουν ανησυχίες αυτή την στιγμή ότι κάποια στιγμή μπορεί να πάρει ανοδική πορεία» είπε και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το lockdown σε περιοχή της Γερμανίας: «Μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αύριο και θα οδηγηθούμε σε μια πολύ άσχημη κατάσταση που δεν θέλω καν να φαντάζομαι» είπε και ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα ο πληθυσμός έχει αντισώματα κάτω από το 1%  δηλαδή κανείς!

Όσον αφορά το εμβόλιο είπε ότι το βλέπει για το Καλοκαίρι του 2021 καθώς όπως τονίζει ” χρειάζεται ένας χρόνος με 18 μήνες για να το κατασκευάσουν”.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, Σουηδία που προτίμησαν να μην κλείσουν την οικονομία τους και το αποτέλεσμα ήταν και να έχουν χιλιάδες θανάτους και η οικονομία τους να καταστραφεί!