Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία: Νους υγιής εν σώματι υγιή

«Είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουμε ψυχολογικά υγιείς όταν το σώμα μας, μας απογοητεύει. Η κακή σωματική υγεία μπορεί να προκαλέσει αγωνία και να οδηγήσει σε ψυχικές ασθένειες, άμεσα ή έμμεσα». Τα παραπάνω τόνισε ο κ Σταύρος Σταθόπουλος, στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας στην Ψυχική Υγεία, που οργάνωσε στην Αθήνα o Διεθνής Οργανισμός Φυσικοθεραπείας στην Ψυχική Υγεία (IOPTMH) σε συνεργασία με το επιστημονικό τμήμα «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία» του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ).
Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, συντονιστή του ΕΤ «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία» του ΠΣΦ, εκπρόσωπο της χώρα μας στον IOPTMH και Πρόεδρο του Συνεδρίου, η ρήση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία», είναι επίσης αληθινή όταν αναστρέφεται.
Στο συνέδριο συμμετείχαν φυσικοθεραπευτές και επαγγελματίες υγείας από όλες τις ηπείρους και το βασικό μήνυμα ήταν: « Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία έχει ως στόχο να βελτιστοποιήσει την ευημερία και την ενδυνάμωση του ατόμου µέσω της προώθησης της λειτουργικής κίνησης, κινητικής ενσυναίσθησης, σωματικής δραστηριότητας και άσκησης, συνδυάζοντας σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά.
Την φιλοδοξία της η Ελλάδα να πρωτοστατήσει και στην προώθηση και εμπέδωση της επιστήμης της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία στο μέλλον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και σε ευθυγράμμιση με τα διεθνή πρότυπα και απαιτήσεις, τόνισε η Υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας κα Ζωή Ράπτη.
Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στη σωματική υγεία και το προσδόκιμο ζωής γενικά, η σωματική υγεία των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες παραδοσιακά τυγχάνει σχετικά μικρής προσοχής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Φυσικοθεραπείας (WP) κα Emma Stokes, μία από τους βασικούς ομιλητές του Συνεδρίου, ανέφερε ότι ο WP ζητά την περαιτέρω αναγνώριση και την αυξημένη ένταξη των φυσικοθεραπευτών ως πολύτιμο μέλος οποιασδήποτε ομάδας ψυχικής υγείας.
«Ο αντίκτυπος που μπορούμε να έχουμε στις καταστάσεις ψυχικής υγείας σχετίζεται με τις βελτιώσεις στη σωματική υγεία που μπορούμε να παρέχουμε με τη θεραπεία και την ισχυρή σύνδεση μεταξύ της κακής σωματικής υγείας και των προβλημάτων ψυχικής υγείας», ανέφερε ο κος Daniel Catalan, Πρόεδρος του IOPTMH.
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κος Πέτρος Λυμπερίδης τόνισε ότι ο ασθενής με ψυχική ασθένεια έχει αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, επειδή δεν έχουν πρόσβαση στην πληρέστερη θεραπεία.
Ο πρώην πρόεδρος του IOPTMH, κος Michel Probst, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία παγκόσμια, κατά την ομιλία του επεσήμανε ότι οι γενικοί στόχοι της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία είναι προώθηση, συμβουλή, διδασκαλία, προειδοποίηση, παρακίνηση, διατήρησης εργασίας, θεραπεία, αξιολόγηση. Η δομημένη άσκηση να προστίθεται στο πρότυπο σχήμα φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας.
Ο κ. Σταθόπουλος επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο βασικά πράγματα που θα ήθελε να δει να συμβαίνουν:
- Οι φυσικοθεραπευτές να απασχολούνται σε όλες τις δομές που παρέχοντες υπηρεσίες για άτομα με ψυχικά νοσήματα.
- Τα προγράμματα εκπαίδευσης των επαγγελματιών ψυχικής υγείας να περιλαμβάνουν τον ρόλο των φυσικοθεραπευτών στην διεπιστημονική οµάδας και στην διεπαγγελματική φροντίδα των ψυχικώς πασχόντων ατόµων.
Επιπρόσθετα ανέφερε πως οι φυσικοθεραπευτές/τριες μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες, την εμπειρία και την υποστήριξη της Ελληνικής πολιτείας για να βοηθήσουν & να διευκολύνουν ισότιμα με τους άλλους επαγγελματίες, που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, την προώθηση ενός ενεργού τρόπου ζωής με αποτέλεσμα την υγεία και την ευημερία των ατόμων με ψυχική ασθένεια.