Η Αντιμικροβιακή Αντοχή μας αφορά όλους

0
566

Μέχρι το 2030 έως και 24.000.000 άνθρωποι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ακραίας φτώχειας εξαιτίας των επιπτώσεων της Αντιμικροβιακής Αντοχής στην ανθρώπινη υγεία και στα συστήματα τροφίμων. Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιεί ότι έως το 2050 οι θάνατοι μπορεί να αγγίξουν έως και τα 10.000.000 ετησίως από λοιμώξεις ανθεκτικές στα κοινά αντιβιοτικά, τα αντιϊκά και τα αντιπαρασιτικά φάρμακα. Γι΄ αυτό και το στοίχημα είναι να περιοριστεί όσο το δυνατό περισσότερο η κατανάλωση των παραπάνω σκευασμάτων.

Τα παραπάνω ήταν τα βασικά μηνύματα της διαδικτυακής ενημερωτικής συζήτησης που οργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, με την συνεργασία του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων, με θέμα «Γιατί η Αντιμικροβιακή Αντοχή μας αφορά όλους».

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, ανέφερε ότι οι λοιμώξεις αποτελούν τη δεύτερη αιτία νοσηρότητας και θανάτου στα παιδιά που νοσούν με καρκίνο, σημειώνοντας παράλληλα ότι παρατηρείται πρόβλημα στην έγκαιρη αντιμετώπιση των λοιμώξεων με αντιβιοτικά στην διάρκεια της θεραπείας αυτών των παιδιών εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης τους. Ο κ. Ζαούτης χαρακτήρισε «μεγάλο στοίχημα» για αυτόν τον ειδικό πληθυσμό ασθενών τον έλεγχο της χρήσης αντιβιοτικών σε συνδυασμό με τη μείωση των λοιμώξεων, ώστε να συνεχίζουν τη θεραπεία τους χωρίς καθυστερήσεις. Τόνισε, δε, ότι προτεραιότητα του ΕΟΔΥ είναι η πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ο κ. Ιωάννης Κοψιδάς, Επικεφαλής Ειδικός Πρόληψης Λοιμώξεων, Ερευνητής – Παιδιατρική Λοιμωξιολογία, CLEO, εξήγησε τις διαφορές μεταξύ μικροβίου και ιού, περιέγραψε τι είναι τα αντιβιοτικά και γιατί θα πρέπει να ακούμε τους παιδιάτρους και να μην επιμένουμε για την συνταγογράφησητους.

Η κυρία Αγγελική Καραϊσκού, Προϊσταμένη Τμήματος Ποιότητας, Έρευνας, Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης & Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων, παρουσίασε τους στόχους του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Ελέγχου των Λοιμώξεων (GRIPP), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος και υλοποιείται με τη συνεργασία του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO, του ΕΟΔΥ και του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).

Η κυρία Μαρκέλα Κονιόρδου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του CLEO, Climate for Health Ambassador και μέλος του PlaHNet-Planetary Health Network of Young Professionals, μίλησε για την ανάγκη εγρήγορσης έναντι της Αντιμικροβιακής Αντοχής σε παγκόσμιο επίπεδο και εξήγησε τι είναι η πρωτοβουλία «One Health» (Ενιαία  Υγεία), που αποτελεί τη σφαιρική και διεπιστημονική προσέγγιση των βιοεπιστημών και της δημόσιας υγείας, με στόχο την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων για την Υγεία. Η κα Κονιόρδου τόνισε ότι η ανθρώπινη υγεία είναι αλληλένδετη με την υγεία των ζώων, των φυτών και του περιβάλλοντος.

Τη συζήτηση συντόνισε η Γενική Διευθύντρια της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, Μένια Κουκουγιάννη, η οποία ανακοίνωσε πρωτοβουλία του Οργανισμού για τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας Ασθενών για την Αντιμικροβιακή Αντοχή, με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων εκπροσώπων ασθενών και φροντιστών και με στόχο να κατατεθούν στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη βελτίωση της ποιότητας νοσηλείας και θεραπείας όλων των ασθενών στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση έγινε με την ευγενική στήριξη των εταιρειών MSD Greece και Bayer Hellas και τη διοργάνωση επιμελήθηκε η εταιρεία TBC MON IKE.