Ιατρικός τουρισμός: 9η η Ελλάδα στην Ευρώπη-11,7 δις δολάρια τα έσοδα παγκοσμίως το 2022

0
1704

Ο τουρίστας ευζωίας ξοδεύει άνω του 60% από το μέσο τουρίστα. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, το 56% των ασθενών παγκοσμίως αναζητούν καλύτερη θεραπεία, το 22% επιδιώκει προορισμούς εκτός της χώρας που διαμένει με στόχο το χαμηλότερο κόστος, το 18% αναζητούν θεραπευτικές επιλογές που δεν είναι διαθέσιμες στις χώρες τους και το 10% θέλει τη θεραπεία, το συντομότερο δυνατό, όπου διεθνώς αυτό είναι προσβάσιμος.

Οι παραπάνω ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης του Ιατρικού τουρισμού παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας, «Ιατρικός Τουρισμός – Προοπτικές για το μέλλον» που διοργάνωσε υβριδικά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο ετήσιος παγκόσμιος τουρισμός υγείας και ευζωίας, παρουσιάζει άνοδο κατά 6,5%  έναντι 3,2% του γενικού τουρισμού ενώ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος, μετά τον πολιτιστικό τουρισμό.

Για να αντιληφθούμε το οικονομικό μέγεθος αυτής της τουριστικής αγοράς αρκεί να γνωρίζουμε ότι το 2022 τα έσοδα του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως ανήλθαν σε 11,7 δις δολάρια.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 34η θέση, σε σύνολο 46 κρατών και στην 9η θέση στην Ευρώπη, ενώ θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί σ’αυτήν την δυναμική και διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά.

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι δρομολογείται νομοσχέδιο που θέτει το πλαίσιο, για τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, το οποίο θα αποτελέσει το μεγάλο βήμα για την επόμενη μέρα, συνδέοντας τον ιατρικό κλάδο, με τον τουριστικό.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, αναφέρθηκε στο μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 346,1 δις δολάρια μέχρι το 2032 καθώς θα αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 11,59%, από το 2023 έως το 2032.

Στις προοπτικές του ιατρικού τουρισμού, αναφέρθηκε ο κ. Χριστόφορος Τζερμιάς, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Συντονιστής Ομάδας Εργασίας Ιατρικού Τουρισμού ΙΣΑ. Όπως επεσήμανε σύμφωνα με την μελέτη του Medical Tourism Magazine και τον δείκτη Medical Tourism Index 2020-2021,η Ελλάδα κατατάσσεται στην 34η θέση, σε σύνολο 46 κρατών και στην 9η θέση στην Ευρώπη, ως προορισμός για τον Ιατρικό τουρισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 τα έσοδα του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως ανήλθαν σε 11,7 δις δολάρια κα το 2023 αναμένεται να ανέλθουν σε 35,9 δις δολάρια.

Στη συνέχεια, ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός, Πρόεδρος Ιπποκρατείου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, αναφέρθηκε στον Ιαματικό τουρισμό που αποτελεί ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο οικονομικό κλάδο παγκοσμίως, για τη θεραπεία, αποκατάσταση και διατήρηση της υγείας.

Προεδρείο της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ. Φώτιος Πατσουράκος, Αρχίατρος ε.α., Α’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΙΣΑ και Ιωάννης Κεχρής, Ταμίας Δ.Σ. του ΙΣΑ, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής.