«Κατεβάζουν ρολά» οι γιατροί των διαγνωστικών κέντρων και εργαστήριων στις 12 Οκτώβριου λόγω Clawback

0
285

Σε 24ωρη απεργία προειδοποιητική απεργία προχωρούν την Τρίτη 12 Οκτώβρη τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, τα πολυιατρεία αλλά και οι κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί. Η αιτία είναι το υπέρογκο ποσό που  πρέπει να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ μέσω του Clawback, δηλαδή του υποχρεωτικού μηχανισμού επιστροφής χρημάτων λόγω υπέρβασης του πλαφόν της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ενδεικτικό είναι ότι το clawback που καλούνται να επιστρέψουν τα διαγνωστικά κέντρα μόνο για τον περασμένο Ιούνιο είναι λιγο παραπάνω από 13.321.000 εκατομμύρια ευρώ. Το “ταβάνι” της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για μικροβιολογικές εξετάσεις τον Ιούνιο ήταν 20.432.500 ευρώ και τα διαγνωστικά εργαστήρια υπέβαλαν στον Οργανισμό παραστατικά  ύψους 33.754.210 ευρώ. Τη διαφορά αυτή λοιπόν, οι επαγγελματίες του κλάδου, την πληρώνουν από την τσέπη τους, καθώς υπάρχει υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης για τον Ιούνιο.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τονίστηκε ότι το clawback ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 με αναδρομική ισχύ από 01/01/2013. Εφαρμόστηκε ως ένα έκτακτο μέτρο συγκράτησης των δαπανών των παροχών υγείας ενόψει της οικονομικής κρίσης την οποία βίωνε η χώρα και με συνεχείς παρατάσεις νόμων που βγήκαν, θα εφαρμόζεται μέχρι και το 2024.

«Έχουν περάσει 9 χρόνια από την αρχική εφαρμογή του claw back στα οποία οι πάροχοι υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν βάλει πλάτη για να έχει ο Έλληνας πολίτης ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στον ιδιωτικό τομέα σε σχεδόν μηδενικό κόστος» είπαν.

Με την εφαρμογή του claw back και του rebate, συνολικά πάνω από το 50% των εξετάσεων ετησίως που διενεργούνται σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν πληρώνονται σε αυτές, ενώ είναι υποχρεωμένες να τις εκτελούν.

«Είναι σαν να αναγκάζεις ένα εργαζόμενο να δουλεύει για 8 ώρες και ο εργοδότης να τον πληρώνει για 3.Η σύμβαση που έχουμε αποδεχθεί και υπογράψει με τον ΕΟΠΥΥ δεν περιγράφει τέτοιους όρους».

Για να γίνει αντιληπτό, σκεφτείτε ότι η γενική αίματος, παρότι το κρατικό τιμολόγιο το οποίο έχει οριστεί από το 1991 έχει δώσει τιμή σε αυτήν την εξέταση στα 2,88 ευρώ, μετά την αφαίρεση του rebate και του claw back, τελικά η τιμή με την οποία πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ είναι περίπου στο 1 ευρώ!

Αντίστοιχα η τιμή της αξονικής τομογραφίας βάση κρατικού τιμολογίου έχει οριστεί στα 71,11 ευρώ αλλά ο ΕΟΠΥΥ καταλήγει να αποζημιώνει τα διαγνωστικά εργαστήρια με την τιμή των 30 ευρώ περίπου, δηλαδή 60% κάτω της αρχικής τιμής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι διαγνωστικά κέντρα, Πολυϊατρεία και κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί – όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου – κλήθηκαν εν μέσω πανδημίας να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ χωρίς όμως να προστεθούν κονδύλια στον οργανισμό.

Οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν  άμεσα την χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τουλάχιστον κατά 30 εκατ. για το 2020 και μεγαλύτερη για το 2021, για να μειωθεί σε ανεκτά επίπεδα το claw back και την άμεση νομοθετική κατάργηση του.