Κορωνοϊός: 180 κρούσματα, τα 102 στην Αθήνα και 5 νεκροί

0
512

Πέντε νεκρούς, 59 διασωληνωμένους και 180 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 102 στην Αττική ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Με το βλέμμα στραμμένο στον αριθμό των διασωληνωμένων που διαρκώς αυξάνονται αλλά και στην Αττική που παραμένει σε “κόκκινο” συναγερμό, είναι οι ειδικοί που δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους. Σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κύκλιας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν Δήμοι στην πρωτεύουσα στους οποίους θα εφαρμοστούν τοπικά lockdown εάν δεν μπει «φρένο» στα κρούσματα. Ήδη η Κηφισιά και γενικά τα βόρεια προάστια αλλά και το κέντρο της Αθήνας, παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα γι’ αυτό είναι υπό αξιολόγηση από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εισηγηθούν τις πρώτες τοπικές καραντίνες σε επίπεδο Δήμων.

Ειδικότερα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε  180 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές και 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.420, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες. Από αυτά τα 2.419 (18.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.789 (43.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ τα «ορφανά» έφτασαν στα 5.212!

Διασωληνωμένοι είναι 59 συμπολίτες μας με διάμεση ηλικία τα 70 ετη. Από αυτούς οι 12 (22.2%) είναι γυναίκες. To 88.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Τα καλά νέα είναι ότι 173 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τα άσχημα νέα είναι ότι  έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και  έχουμε 310 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από αυτούς οι 112 (36.7%) γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα κρούσματα ανά γεωγραφική περιοχή

Σήμερα  δηλώθηκαν 180 επιπλέον κρούσματα. Από τα 157 εγχώρια κρούσματα, τα 22 συνδέονται με γνωστές συρροές. Αναλυτικότερα, 21 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Στην Αττική είχαμε 102 κρούσματα εκ των οποίων 8 συνδέονται με συρροές, ενώ 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη είχαμε 8 κρούσματα.

Από 1 κρούσμα είχαμε στις περιοχές:  Αρκαδία, στην Άρτα, στην Αχαΐα, στην Ηλεία, στον Έβρο, στο Ηράκλειο και στην Καστοριά. Από 2 κρούσματα είχαμε στα Γρεβενά, την Εύβοια, την Κοζάνη, την Πιερία, τη Χαλκιδική και την Αργολίδα. Από 3 κρούσματα είχαμε στη Λέσβο, (όλα συνδεόμενα με το  ΚΦΠΜ Μόριας) στη Θήρα (όλα συνδεόμενα με συρροή), στη Νάξο, (εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή) και στα Τρίκαλα. Από 4 κρούσματα στην Ημαθία και τη Λάρισα, εκ των οποίων  3 συνδέονται με συρροή. Από 5 κρούσματα στην Πέλλα, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή. Επίσης 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.