Λ. Τσαλταμπάση: «Μήπως ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε λύσεις για τις γυναικοκτονίες; »

0
156

Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – Σ.Ε.Γ.Ε. με αφορμή τη δολοφονία μιας 55χρονης Γεωργιανής στη Θεσσαλονίκη από τον σύντροφο της, την περασμένη Δευτέρα 23 Αυγούστου, ενημερώνει ότι  βρίσκεται στο πλευρό όχι μόνο των γυναικών επιχειρηματιών που αποτελούν το σύνολο των μελών του, αλλά και κάθε γυναίκας που βρίσκεται σε ανάγκη.

Έχοντας αναπτύξει ένα εκτενές δίκτυο γυναικών εθελοντών και μελών αλλά και με την προσφορά του Διοικητικού του Συμβουλίου και των εργαζομένων του, διοργανώνει τόσο δράσεις ενδυνάμωσης και υποστήριξης για πλήθος επωφελούμενων γυναικών, όσο και ανώνυμες στοχευμένες δράσεις υποστήριξης σε μεμονωμένα περιστατικά που χρήζουν άμεσης βοήθειας.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο, ο Σ.Ε.Γ.Ε. στάθηκε στο πλευρό πέντε γυναικών, οι οποίες βρέθηκαν σε κατάσταση ανάγκης, χωρίς να τους παρέχεται η δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε κρατικές δομές και σε καταφύγια. «Ο Σ.Ε.Γ.Ε. χάρη στη βοήθεια του δικτύου του και με την άμεση παρέμβασή του, κατάφερε να εξασφαλίσει στέγη, σίτιση και προστασία σε αυτές τις γυναίκες αλλά και στα παιδιά τους και για αυτό μπορούμε να είμαστε περήφανες και να ελπίζουμε», επισήμανε η Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Ε., κυρία Αποστολίνα Τσαλταμπάση.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΕ Αποστολία Τσαλταμπάση

Πέρα από τις ομάδες «άμεσης αντίδρασης», τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος έχει αναλάβει να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει 82 γυναίκες μέσω προγραμμάτων mentoring αλλά και 104 γυναίκες μέσω προγραμμάτων οικονομικής ενδυνάμωσης. «Δεν υπάρχει αναχαίτιση της ενδοοικογενειακής βίας, χωρίς οικονομική ενδυνάμωση των θυμάτων», δήλωσε η κυρία Τσαλταμπάση.

Ο σύνδεσμος σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι η γυναικοκτονία είναι ” ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση, θα πρέπει να λαμβάνονται θεσμικά μέτρα όχι μόνο για την αντιμετώπιση του αλλά και για την οριστική εξάλειψή του” . Μαλιστα ήδη τρέχει τη δράση #Kamiamoni  https://www.sege.gr/kamiamoni/, όπου οι ενδιαφερόμενες μπορούν να ζητήσουν βοήθεια.

Με τη γλώσσα των αριθμών 

Σύμφωνα με τον ΣΕΓΕ με αφορμή την τελευταία γυναικοκτονία μετράμε στην Ελλάδα του 2021, εννέα γυναίκες θύματα, σε επτά μόλις μήνες. Ήδη κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, έχουν γίνει 4.000 κλήσεις στο 15900, την τηλεφωνική γραμμή SOS για θύματα κακοποίησης, από τις οποίες οι 2.869 αφορούσαν  περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Μόνο μέσα στο 1ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου καταγράφηκαν 554 καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ έγιναν 332 συλλήψεις για τη ίδια περίοδο. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και έχουν προκαλέσει την οργή όλων.

“Η γυναικτονία, ένα φαινόμενο που αναπτύσσεται δυστυχώς με αλματώδεις ρυθμούς στην χώρα μας, αποτελεί στον μεγαλύτερο αριθμό των υποθέσεων εάν όχι στο σύνολό τους, αποτέλεσμα έμφυλης βίας. Από γυναίκες που προσπαθούν να ανοίξουν τα δικά τους φτερά, μέχρι και καταξιωμένες επαγγελματίες η κακοποίηση ξεκινάει με μια κλιμακούμενη συμπεριφορά με λεκτικές παρενοχλήσεις, κακομεταχειρίσεις και φτάνει να έχει ως αποτέλεσμα, τον τραγικό χαμό αυτών των γυναικών” αναφέρει ο σύνδεσμος που ανέκαθεν ανησυχεί για το κομμάτι της έμφυλης βίας, αγωνίζεται για την εξάλειψη του και το αποδεικνύει με πράξεις.