Νέο Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας έφηβων και ενηλίκων με αυτισμό

0
301

Tο  Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Εφήβων και Ενηλίκων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, στην Νέα Σμύρνη εγκαινίασε σήμερα η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Το Κέντρο αποτελεί την επέκταση του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας για μωρά και παιδιά, που λειτουργεί στο Παλαιό Φάληρο και δημιουργήθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ».

Το κέντρο που χρηματοδοτείται  από τον τακτικό προϋπολογισμό για την Ψυχική Υγεία, θα παρέχει ημερήσια θεραπευτική παρέμβαση και προεπαγγελματική κατάρτιση, καθώς και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση σε 30 έφηβους και ενήλικες άνω των 15 ετών. Επίσης θα λειτουργεί και ως συμβουλευτικός σταθμός στήριξης της οικογένειας.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η βουλευτής Άννα Καραμανλή, η αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης Κλαίρη Δεληγιάννη, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Ιωάννης Φωστηρόπουλος, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ» Κατερίνα Γιαννακοπούλου και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας “ΑΡΓΩ” Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, καθώς και γονείς και έφηβοι, που θα φιλοξενούνται στο Κέντρο Ημέρας.

Η Υφυπουργός Υγείας στην ομιλία της επεσήμανε: «Στο Υπουργείο Υγείας αναπτύσσουμε μια σειρά δράσεων για να υποστηρίξουμε τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Ο αυτισμός δεν αφορά μόνο το άτομο με αναπηρία, αλλά και την οικογένειά του, καθώς και ολόκληρη την κοινότητα, μέσα στην οποία αυτό ζει και αναπτύσσεται.

Για την υποστήριξη ατόμων που πάσχουν από διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, δημιουργούμε άμεσα, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, τρία Κέντρα Ημέρας και πέντε οικοτροφεία σε όλη την επικράτεια.

Επίσης, στο στρατηγικό μας σχεδιασμό προβλέπεται η δημιουργία ξενώνα βραχείας φροντίδας, καθώς και τριών Κέντρων Ημέρας και δύο οικοτροφείων. Στηρίζουμε τις προσπάθειες για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και την ένταξη στην κοινωνία των συμπολιτών μας με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, καθώς, από μελέτες διαχρονικής παρακολούθησης ενηλίκων με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας, υπολογίζεται ότι 30-50% των πασχόντων ζουν ανεξάρτητη και παραγωγική ζωή».