Νέο υγειονομικό πρωτόκολλο στα γηροκομεία μετά τα κρούσματα σε δυο οίκους ευγηρίας

0
223

Τον κώδωνα του κινδύνου «χτυπούν» τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μετά την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε δύο οίκους ευγηρίας της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι η διασπορά του ιού σε κλειστές δομές, όπως τα γηροκομεία, μπορεί να οδηγήσει σε συρροή κρουσμάτων και θανάτους όπως συνέβη στην Ιταλία, τη Σουηδία και τη Γαλλία.

Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους  ότι οι κλειστές δομές αποτελούν “υγειονομικές βόμβες”  για τις υγειονομικές αρχές. Χθες εντοπίστηκαν  22 θετικά κρούσματα (15 ηλικιωμένοι και 7 εργαζόμενοι) στην «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Για την ώρα όλοι οι ηλικιωμένοι έχουν ήπια συμπτωματολογία και έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία αναφοράς, ωστόσο δεν παύει να υπάρχει ανησυχία καθώς δεν έχει εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης του ιού στη δομή.

Η «Αγία Κυριακή» είναι ο πρώτος οίκος ευγηρίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που εκδηλώθηκαν κρούσματα πριν από μια εβδομάδα περίπου και  δυστυχώς αριθμεί μέχρι σήμερα έξι θανάτους ηλικιωμένων από κορωνοϊό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανακοίνωσε  ότι σύντομα θα εφαρμοστεί στα γηροκομεία ένα νέο υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο θα προβλέπει, περισσότερα και συχνότερα τεστ κορωνοϊού για το προσωπικό.

Στο θέμα των γηροκομείων αναφέρθηκε και το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, καθηγητής Νίκος Σύψας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως «ο ιός χτυπάει την πόρτα των γηροκομείων, διότι έχουμε διασπορά στην κοινότητα και δυστυχώς την ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων, την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε και είναι οι ηλικιωμένοι».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η Ελλάδα ήταν και παραμένει σε καλύτερο επιδημιολογικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες χώρες, παρά την έξαρση που παρατηρείται ξανά τις τελευταίες εβδομάδες παγκοσμίως.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είπε ο κ. Πέτσας, ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα ανέρχονται σε 693 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Και ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22, δηλαδή πέντε φορές περίπου μικρότερος.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 132η θέση ως προς τα  κρούσματα του κορωνοϊού και στην 108η θέση ως προς τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.