Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Σε εγρήγορση οι Έλληνες γιατροί

0
559

Στη Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ) που παρακολουθεί με σοβαρότητα την εξέλιξη της κατάστασης στο εξωτερικό και βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Στην Αγγλία υπάρχουν πάνω από 100  περιστατικά οξείας ηπατίτιδας, που είχαν περάσει covid, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ηλικίας 2 έως 5 ετών. Ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και ένας μικρός αριθμός υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Σύμφωνα με αναφορές των ειδικών μονάδων κανένα παιδί δεν έχει πεθάνει. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε σήμερα ότι στη Μεγάλη Βρετανία, πάνω από 100 παιδιά που εμφάνισαν οξεία ηπατίτιδα είχαν περάσει covid ωστόσο: «δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με τη long Covid» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από το υπουργείου Υγείας με θέμα τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με αφορμή την αποδρομή της πανδημίας.

Σύμφωνα με την ίδια, υπεύθυνος για την εκδήλωση της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά  φαίνεται να είναι ένας αδενοϊός ενώ ξεκαθάρισε ότι τα περιστατικά δεν έχουν καμία σχέση με τα εμβόλια : «Αφορά κυρίως σε μικρά παιδιά κάτω των 10 και κυρίως 3 έως 5 ετών, που δεν είχαν εμβολιαστεί, οπότε δεν υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο».

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την  Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά στη χώρα μας: «Εντούτοις, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία» όπως αναφέρει η ΕΕΜΗ σε ανακοίνωσή της.

Τα σχετιζόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-ίκτερο,

-υπέρχρωση ούρων ή / και αποχρωματισμό κοπράνων,

-κνησμός,

-αρθραλγία / μυαλγία,

-πυρετό,

-ναυτία,

-εμετό ή κοιλιακό άλγος,

-λήθαργο ή απώλεια όρεξης,

– τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L.

Τι είναι η ηπατίτιδα

Ο όρος «ηπατίτιδα» αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται, είτε παρεντερικά, είτε μέσω τροφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα περιστατικό οξείας ηπατίτιδας που καταγράφηκε στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας και δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με ταξίδια.

Ειδικότερα, στο έγγραφο του ΕΟΔΥ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου».

Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν προσοχή και προτεραιότητα στον προσδιορισμό της αιτιολογίας των περιπτώσεων, ώστε να υπάρχει συντονισμός των περαιτέρω κλινικών δράσεων και των μέτρων δημόσιας υγείας.