Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος-εκδήλωση: Προβλήματα, προκλήσεις, θεραπεία.

0
199

Ανοιχτή εκδήλωση στο κοινό με θέμα: «Λεμφοίδημα. Προβλήματα, προκλήσεις και νέα θεραπευτικά δεδομένα» διοργανώνει η «The LymphedemaClinic», σε μια προσπάθεια να αναδείξει τα προβλήματα στη διαχείριση του λεμφοιδήματος αλλά και να προσεγγίσει πιθανές λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους ασθενείς.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023, (Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος), στις 19.00, στο συνεδριακό χώρο της Κλινικής (Κανελλοπούλου 1) και είναι ανοιχτή για το κοινό. Την ενδιαφέρουσα θεματολογία θα αναπτύξουν επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση του λεμφοιδήματος, οι οποίοι θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού για συζήτηση μετά το πέρας των ομιλιών.

Ο Ιωάννης Μπουκοβίνας Ογκολόγος-Παθολόγος θα παρουσιάσει τα θέματα που απασχολούν τους ογκολογικούς ασθενείς και σχετίζονται με το λεμφοίδημα.

Η Μαρούσα Πρωτοπαπαδάκη, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Νομού Θεσσαλονίκης θα αναφερθεί στα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί το λεμφοίδημα στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Ο Δημήτρης Διονυσίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. και Επιστημονικός Υπεύθυνος της «The LymphedemaClinic», θα μιλήσει για τα νέα θεραπευτικά δεδομένα στη νόσο του λεμφοιδήματος και την ανάγκη συσπείρωσης των ασθενών.

Τι είναι το λεμφοίδημα

Το λεμφοίδημα είναι το μόνιμο οίδημα (πρήξιμο) ενός μέρους του σώματος, όταν υπολειτουργεί ένα τμήμα του λεμφικού συστήματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 250 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με λεμφοίδημα. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 30% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία για καρκίνο πχ μαστού, γυναικολογικών οργάνων, προστάτη, μελάνωμα, προσβάλλονται από δευτεροπαθές λεμφοίδημα.

Το λεμφοίδημα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών, με οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις και, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμα και αναπηρία.

Η έγκαιρη διάγνωση με τη συμβολή της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας έδωσε τη δυνατότητα για τη μελέτη του προβλήματος σε κυτταρικό επίπεδο και τη διερεύνηση νέων θεραπευτικών δεδομένων.

Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη της μικροχειρουργικής και η εφαρμογή νέων καινοτόμων επεμβάσεων έφεραν μεγάλη πρόοδο στη θεραπεία του λεμφοιδήματος, δίνοντας ελπίδα ακόμα και για πιθανή ίαση.