Παρασκευή 30 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα παιδιά 12-14 ετών

0
192

Την Παρασκευή 30 Ιουλίου, ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των παιδιών και έφηβων ηλικίας 12-14 ετών μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που από τις αρχές Ιούλιου ο αριθμός τους είναι μόνιμος τετραψήφιος εξαιτίας της χαλαρότητας των μέτρων αλλά και την επικίνδυνη μείωση των εμβολιασμών ιδιαίτερα όσων είναι άνω των 50 ετών. Όσον αφορά τους εφήβους ηλικίας 15-17 ετών, μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 5% των παιδιών.

Τα παραπάνω ανέφεραν, στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών προτεραιότητα θα έχουν τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα και πως ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και απαραίτητη η συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων.

Βασικός σκοπός είναι η προστασία των ευάλωτων, ενήλικων ατόμων που ζουν στο οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον των παιδιών. Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους: «Τα ίδια δεν κινδυνεύουν τόσο, αλλά κυρίως τα άτομα του περιβάλλοντος τους, οι ανεμβολίαστοι ενήλικες που διαβιούν με τα παιδιά, ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα» είπε και συνέχισε: «Πλέον, έχουμε στη διάθεση μας δύο εμβόλια (Pfizer και Moderna), τα οποία έχουν λάβει έγκριση υπό όρους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών. Τα δύο εμβόλια δοκιμάστηκαν με επιτυχία σε περίπου 6.000 εθελοντές και βρέθηκε ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Δηλαδή, παράγουν αντισώματα, όπως και στους ενήλικες και έχουν τις συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες».

Στους 75.000 έπεσαν οι εμβολιασμοί από 110.000

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθούν περίπου 75.000 εμβολιασμοί. Από την αρχή του προγράμματος Ελευθερία, έχουν πραγματοποιηθεί 10.200.000 εμβολιασμοί και 5.600.000 άτομα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση (αντιστοιχεί στο 53,4% του γενικού πληθυσμού και 63% των ενηλίκων). Επίσης, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό 4.915.000 άτομα (46,8% του γενικού πληθυσμού και 55% ενηλίκων).

Όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία που μένουν στο σπίτι, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 410 άτομα και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 1.390 πολίτες. Την ίδια ώρα, τα  κινητά συνεργεία έχουν πραγματοποιήσει 5.000 εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές.