Ποιοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό από σήμερα

0
97

Ανοίγει από σήμερα, Μ. Τρίτη, η  πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19, για τις ηλικίες 30-39 ετών, με το εμβόλιο της AstraZeneca. Από χθες το βράδυ έλαβαν το σχετικό SMS για προγραμματισμό ραντεβού περίπου 100.000 άτομα αυτής της ηλικιακής κατηγορίας στην οποία ανήκουν συνολικά περί τα 3 εκατομμύρια πολίτες.

Στα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας δίνεται η ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα από την κανονική σειρά με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και αρκετά διαθέσιμα εμβόλια. Μάλιστα, όποιος μπει στην πλατφόρμα σήμερα μπορεί να βρει ραντεβού ακόμη και μέσα σε 24 ώρες..

Οι 40αρηδες από τη Μ. Πέμπτη

Τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Προβλέπεται η ίδια διαδικασία με την ομάδα 30 – 39 και τα ραντεβού μπορούν επίσης να κλείνονται άμεσα.

Ακολουθούν οι πολίτες 45-49 ετών

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα 45-49 ετών τα οποία μπορούν να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson (το τελευταίο θα αρχίσει να χορηγείται από 5 Μαΐου).

Όσοι είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών για να το επιβεβαιώσουν.

Αλλιώς, θα μπορούν να επιλέξουν άλλο ραντεβού εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ ή στον φαρμακοποιό τους.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Νωρίτερα το ραντεβού για τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όποιος επιθυμεί μπορεί να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου AstraZeneca νωρίτερα από το προβλεπόμενο διάστημα. Δηλαδή αντί να περιμένει 3 μήνες μπορεί να εμβολιαστεί πλήρως στις 8 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση.

Όσοι έχουν ήδη ραντεβού δεύτερης δόσης μπορούν να το μετακινήσου ενώ για όσους κλείνουν πρώτο ραντεβού, το σύστημα θα δίνει αυτόματα αυτή τη δυνατότητα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ χθες εμβολιάστηκαν  61.574 πολίτες. Συνολικά έχουν εμβολιαστεί  2.883.199 ενώ τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου έχουν κάνει 2.032.100 άτομα.