Πρόεδρος ΕΟΔΥ: “Απο το lockdown πήγαμε στη χαλάρωση”

0
203

«Δεν ξέρω αν έχει περάσει το πρώτο κύμα. Χαλαρώσαμε είναι αλήθεια, πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο. Από το lockdown στην απολυτή χαλάρωση». Τα παραπάνω τόνισε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την Τρίτη.

Κατά τη διάρκειας της συζήτησης με θέμα «Περιμένοντας το δεύτερο κύμα της πανδημίας» ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ  εξήγησε πως οι εικόνες 1000 ατόμων σε ένα μπαρ προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς «γιατί είναι πολύ δύσκολο, αν προκύψει εκεί κρούσμα, να κάνει κανείς ιχνηλάτηση σε τόσα πολλά άτομα».

Μάλιστα αναφέρθηκε και στην επιστροφή της καθημερινής ενημέρωση των πολιτών μετά τα τελευταία κρούσματα που παρουσιάστηκαν από μαζικά τεστ που έγιναν στον πληθυσμό  αλλά και στις πτήσεις που φτάνουν στον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ο κ. Αρκουμανέας ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα νέου lockdown και η οικονομία πρέπει να πάρει μπροστά.

Ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι «υπάρχει το χαρακτηριστικό της μεγάλης διασποράς στα νησιά αν και η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας είναι καλή».

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας αναφέρθηκε επίσης και στα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό που γίνονται τόσο στις κλειστές δομές όσο και στους πολίτες που απευθύνονται στα νοσοκομεία αλλά και στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα νησιά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: « Δεν πρέπει να ισχυρίζεται κανείς πως θα μας σώσουν μόνο τα τεστ, τα τεστ είναι σημαντικά αλλά δεν είναι μόνο αυτά που βοηθούν», όπως τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως αν οι πολίτες χαλαρώσουν τελείως τότε θα υπάρξει πρόβλημα.

Αντίθετα, είπε, ακόμα και αν μπει κάποιο κρούσμα από το εξωτερικό δεν θα δημιουργήσει θέμα αν τηρούνται οι αποστάσεις, αν οι πολίτες φορούν τις μάσκες όπου πρέπει και αν πλένουν συχνά τα χέρια τους.

«Δεν υπάρχει διασπορά του ιού είπε ο κ. Αρκουμανέας αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», τόνισε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης.