Αναστασία Κοτανίδου: “Σε μια εβδομάδα θα ξέρουμε εάν υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού”

0
194

 

Εντός της εβδομάδας θα φανεί εάν υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, από τις εικόνες συνωστισμού που βλέπουμε να αυξάνονται στα μπαρ, στις παραλίες αλλά και στις διάφορες υπηρεσίες όπως στην υπηρεσία ασύλου.

Τα παραπάνω δήλωσε η Αναστασία Κοτανίδου, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Επικεφαλής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας λέγοντας ότι θα πήγαινε και σε εστιατόριο με λίγα άτομα και θα ταξίδευε με αεροπλάνο τηρώντας πάντα το 1,5 μέτρο απόστασης από τον άλλο και φορώντας μάσκα.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχνιέται. Ανοίξανε όλα για να λειτουργήσει η οικονομία. Αλλά αυτό που τονίζουμε συνεχώς είναι η ατομική ευθύνη» ξεκαθάρισε τονίζοντας ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα αρκεί να τηρούμε τα μέτρα προστασίας διότι: «Μέχρι να βγει το εμβόλιο δεν πρόκειται να ηρεμήσουμε».

Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτό το διάστημα υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία μεταξύ των ειδικών, «γιατί υπάρχουν αρκετά ασυμπτωματικά κρούσματα. Υπάρχουν δείγματα κοροναϊού που στην αρχή βγαίνουν αρνητικά και στην πορεία θετικά. Κάτι που είναι ακόμα πιο επικίνδυνο».

«Να κάνουμε τα πάντα χωρίς να εκθέτουμε τον εαυτό μας και τους άλλους σε κίνδυνο» επισήμανε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown, εφόσον παραστεί ανάγκη.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κρουσμάτων για να κλείσει μια περιοχή. Αν όμως σε μια περιοχή βρεθεί ότι ένας ή δύο άνθρωποι μόλυναν πολύ κόσμο, θα κλείσει για ένα διάστημα η περιοχή, προκειμένου να βρεθεί ο υπερμεταδότης και να δούμε ποιοι έχουν κολλήσει. Πρόκειται για μια πολύπλοκη και επίπονη διαδικασία» πρόσθεσε.

Η κύρια Κοτανίδου επίσης επεσήμανε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έχει συστήσει σε όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και γενικά στις υγειονομικές δομές ότι πρέπει να αντιμετωπίζουν «όλα τα περιστατικά ως δυνητικά μολυσμένα από τον κορονοϊό» γιατί είναι εδώ μας απειλεί και όλοι καλό είναι να είμαστε σε εγρήγορση.