Στο “κόκκινο” οι ελλείψεις αίματος : Έκτακτη αιμοδοσία του ΕΚΕΑ 2-3 Οκτώβριου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

0
943

Νέα έκτακτη αιμοδοσία διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ( ΕΚΕΑ) σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις αίματος που έχουμε από τον περασμένο Μάρτιο, με συνέπεια να έχει δημιουργηθεί οξύ πρόβλημα στα πολυμεταγγιζόμενα άτομα και στους ασθενείς χρειάζονται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Σημειώνεται ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) από τις αρχές του Καλοκαιριού έχει δημοσιοποιήσει την σοβαρή ανεπάρκεια στα αποθέματα αίματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Σε μια ύστατη προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, εκατοντάδες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, έκαναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” (18 Αυγούστου) όπου λειτουργεί η μεγαλύτερη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, αλλά και έξω από το υπουργείο Υγείας (22 Σεπτέμβριου), προκειμένου να οργανωθούν έκτακτες αιμοδοσίες. Μάλιστα υπήρξαν και καταγγελίες για ασθενείς οι οποίοι προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες μονάδες αίματος που είχαν ανάγκη, αναγκάστηκαν να πληρώσουν ακόμα και 70 ευρώ τη φιάλη, σε άτομα που δεν είναι συνειδητοποιημένοι αιμοδότες απλά είχαν ανάγκη τα χρήματα όπως είχε γράψει το ygeia50plus.gr  στις 8 Σεπτέμβριου (https://ygeia50plus.gr/news/elleipsis-aimatos-polymetagizomenoi-astheneis-anagkazontai-na-plirosoyn-70-eyrv-gia-na-broyn-aimodoti/).

Να σημειωθεί ότι οι ελλείψεις αίματος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας καθώς πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου όχι μόνο για τους πολυμεταγγιζόμενους αλλά και για όλες τις κατηγορίες των ασθενών που χρειάζονται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις όπως  έγκυες, εργατικά ατυχήματα, τροχαία, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς κλπ.

Με στόχο, λοιπόν, την αύξηση της προσέλευσης των αιμοδοτών για αιμοληψία το ΕΚΕΑ ζητά από νέους και παλιούς εθελοντές αιμοδότες να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτής της δύσκολης περιόδου.

Η αιμοδοσία θα διεξαχθεί την Παρασκευή 2 και Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020 στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 22), από τις 12μ.μ. με 6 μ.μ..

Στη σχετική ανακοίνωση διαβεβαιώνεται ότι η αιμοληψία διενεργείται αποκλειστικά από εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΕΑ.

Επίσης, ο υπαίθριος χώρος θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος με τοποθέτηση ειδικής τέντας και παράλληλα για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών. Ειδικότερα, προβλέπεται:

-χορήγηση του προβλεπόμενου από τον ΕΟΔΥ εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) για το προσωπικό και τους εθελοντές αιμοδότες που θα συμμετάσχουν,

-αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας,

-τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των καρεκλών αιμοδοσίας,

τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Οι αιμοδότες μπορούν να κλείνουν ραντεβού στο τηλ. 213.214.67.26-16, καθημερινά (9:00-14:30).

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

-Να είσαι 18-65 ετών

-Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία

-Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες

-Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας

-Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες.