Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες: Μη βοηθάτε τα βακτήρια να γίνονται ανθεκτικά

0
453

«Μη βοηθάτε τα βακτήρια να γίνονται ανθεκτικά. Χρησιμοποιείστε αντιβιοτικά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη». Αυτό είναι και φέτος το βασικό  μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης κατά των Αντιβιοτικών  που εορτάζεται κάθε χρόνο  στις 18 Νοεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχουν Νόσων (ECDC)  σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Τα βασικά μηνύματα της ECDC και του ΠΟΥ είναι:

  • Τα αντιβιοτικά δεν συνιστώνται για τους περισσότερους πονόλαιμους αφού δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στους ιούς που προκαλούν 8 στους 10 πονόλαιμους.
  • Όταν λαμβάνετε αντιβιοτικά, τα βακτήρια στο σώμα σας μπορεί να γίνουν ανθεκτικά στην αντιβίωση.
  • Αυτά τα ανθεκτικά στην αντιβίωση βακτήρια μπορούν να μείνουν στο σώμα έως και 1 έτος.
  • Ανθεκτικά στην αντιβίωση βακτήρια είναι δυσκολότερο ή και αδύνατον να αντιμετωπιστούν.
  • Η ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών οδηγεί στην καταστροφή των ωφέλιμων βακτηρίων και στο τέλος οι βακτηριακές λοιμώξεις θα γίνουν μην αντιμετωπίσιμες.

Ο Γενικός Ιατρός Στάθης Σκληρός, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπενθυμίζει ότι: «Τα αντιβιοτικά δεν θα λειτουργήσουν σε περίπτωση κρυολογήματος ή γρίπης. Δεν έχουν δράση άμεσης ανακούφισης από τον πόνο – οπότε ο λαιμός παραμένει επώδυνος με ή χωρίς αντιβιοτικά.

Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως διάρροια και να διαταράξουν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερό σας (μικροβίωμα) που είναι σημαντικά για την υγεία και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ο πονόλαιμος μπορεί να αντιμετωπιστεί με προϊόντα συμπτωματικής ανακούφισης. Προσοχή, στην περίοδο που διανύουμε θα πρέπει να αποκλειστεί πρώτα η λοίμωξη από SARS-CoV-2 (COVID-19)».

Συμβουλευτείτε τον γιατρό  σας. Βοηθήστε τον να αξιολογήσει σωστά  τα συμπτώματα σας, παρέχοντας του πλήρη περιγραφή τους, ποια σας ενοχλούν περισσότερο και για πόσο χρονικό διάστημα τα έχετε και φυσικά θα πρέπει να κάνετε τεστ για covid-19.

Για τον πονόλαιμο υπάρχει κατάλληλη αγωγή, υπάρχουν καραμέλες για το λαιμό και σπρέι με τα απαραίτητα συστατικά, με αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη δράση, για να αντιμετωπίσουν τον πονόλαιμο σας.

Περισσότερες και αναλυτικές πληροφορίες μπορεί να δει κάποιος στο https://www.primarycare.gr/wpcontent/uploads/2021/11/RB1848-PATIENTLEAFLETGR.pdf όπου έχει αναρτηθεί  ενημερωτικό υλικό και φυλλάδιο με έγκυρες  πληροφορίες και  σωστές συμβουλές αντιμετώπισης του πονόλαιμου.