Τέλος του μήνα η συνταγογράφηση για την εποχική γρίπη, μέσα Οκτωβρίου το εμβόλιο

0
501

Στις 28 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας.Έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η εμβολιαστική περίοδος για τη γρίπη ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν στο φαρμακείο της γειτονιάς τους, μετά την παράδοση των αντιγριπικών εμβολίων που γίνεται τον Οκτώβριο. Δηλαδή ένα μήνα πριν την έναρξη της εποχικής γρίπης που συνήθως στη χώρα μας ξεκινάει μετά τις δυο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου αρχές  Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι μια από τις μεγάλες ανησυχίες των ειδικών είναι η εμφάνιση της γρίπης σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, που σίγουρα θα δυσκολέψει πολύ την κατάσταση το φετινό χειμώνα. Το στοίχημα λοιπόν των γιατρών και όλων των επιστημόνων υγείας είναι να περιοριστούν στο ελάχιστο τα κρούσματα της γρίπης με την τήρηση της απόστασης, τη μάσκα και τα μέτρα υγιεινής.

Ας μην ξεχνάμε ότι στην περίπτωση της γρίπης, εκτός από τα αντιικά φάρμακα έχουμε ένα μεγάλο “σύμμαχο” και αυτός είναι το αντιγριπικό εμβόλιο! Σε αντίθεση με τον Covid-19 που ούτε εμβόλιο υπάρχει, ούτε αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή ακόμα.

Άραγε θα κερδίσουμε το στοίχημα; Αυτό θα φανεί από τον αδιάψευστο δείκτη υγείας, που δεν είναι άλλος από τους διασωληνωμένους στην εντατική που φέτος το χειμώνα θα δοθεί η “μητέρα των μαχών” και φυσικά από τους νεκρούς που θα μετρήσουμε συνολικά το επόμενο Καλοκαίρι, που ελπίζουμε -πρώτα ο Θεός- να έχει βγει ένα ή περισσότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για τον covid-19!
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
-Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
-Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Επίσης σε παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
-Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.
Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή.
-Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).
-Μεταμόσχευση οργάνων.
-Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
-Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
-Χρόνια νεφροπάθεια.
-Νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα.
-Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.
-Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m) και παιδιά με ΔΜΣ >95η ΕΘ.
-Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
-Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
-Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων).
-Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.