Γηροκομεία: Με πιο ύπουλο τρόπο μπορεί να εισβάλει ο Covid-19 στα γηροκομεία;

0
139

Σε υγειονομικές βόμβες έτοιμες να εκραγούν, εξελίσσονται τα γηροκομεία της χώρας μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί σε δομές ηλικιωμένων. Θυμίζουμε ότι ήδη ο κορωνοϊός έχει μολύνει δυο γηροκομεία στη Θεσσαλονίκη, στον Εύοσμο που κατέληξαν 9 ηλικιωμένοι και στο Ασβεστοχώρι με 23 παππούδες και γιαγιάδες που έχασαν τη ζωή τους! Επίσης έχει μολύνει έναν οίκο ευγηρίας στο Μοσχάτο όπου βρέθηκε θετική μια εργαζομένη και έναν ακόμα στο Μαρούσι όπου βρέθηκαν θετικοί 18 φιλοξενούμενοι και ένας εργαζόμενος.

Η ανησυχία των υγειονομικών αρχών είναι έντονη και αυτό φάνηκε και στην ομιλία του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου την περασμένη Τρίτη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας. Ο καθηγητής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις  εστίες υπερμετάδοσης που ξέσπασαν σε τέσσερις οίκους ευγηρίας, μόνο τον Αύγουστο και  θέλοντας να εξηγήσει πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός για τους ηλικιωμένους, σε αυτές “ευαίσθητες” κλειστές δομές, είπε χαρακτηριστικά ότι τα γηροκομεία είναι σαν τις εντατικές και τα χειρουργεία: «Είναι σαν να μπαίνεις σε ένα χειρουργείο, σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να μην έχεις πλύνει τα χέρια σου για να χειρουργήσεις, να μη φοράς την μάσκα και να μολύνεις το τραύμα».

Ύπουλη εισβολή

Πολλές φορές ο κ. Τσιόδρας είχε επισημάνει ότι πρόκειται για έναν ύπουλο ιό που περνάει κάτω  από τη μύτη μας. Επίσης ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αλκιβιάδης Βατόπουλος πριν από λίγες εβδομάδες είχε δηλώσει ότι ο κατάλληλος χρόνος για το τεστ είναι 5 έως 7 ημέρες μετά την επιστροφή από τις διακοπές, διότι αυτός είναι ο χρόνος επώασης του Covid-19.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον ύπουλο τρόπο που εισβάλει στα γηροκομεία αυτός ο ιός είναι το παράδειγμα του οίκου ευγηρία στο Μαρούσι. Όπως είπε η δικηγόρος του γηροκομείου κ. Σ. Παραστατίδη μιλώντας σήμερα στον Αnt1, πιθανότητα ο χώρος μολύνθηκε από έναν εργαζόμενο ο οποίος, όμως, είχε υποβληθεί σε δυο τεστ κορωνοϊό και είχε βγει αρνητικός: «Για να μπει εργαζόμενος στην επιχείρηση μετά από τις διακοπές έπρεπε να προσκομίσει τεστ. Επειδή ο χρόνος επώασης είναι διαφορετικός υπήρξε εργαζόμενος θετικός μετά από 2 τεστ αρνητικά»!