Θεοδωρίδου: Τα αντισώματα όσων νόσησαν διαρκούν ως 12 μήνες- Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας για το εμβόλιο

0
1021

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο  της υποχρεωτικότητας για τον εμβολιασμό  επαγγελματικών κλάδων, όπως οι υγειονομικοί, μετά την οδηγία υποχρεωτικού εμβολιασμού που δόθηκε για την ομάδα της ΕΜΑΚ. Παράλληλα μόνο μια δόση του εμβολίου θα κάνουν όσοι έχουν νοσήσει από τον Covid-19, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου. Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από τα αποτελέσματα νέων μελετών που έδειξαν ότι η φυσική ανοσία που αναπτύσσουν οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν είναι διάρκειας από 8 έως και 12 μήνες.

Τα παραπάνω ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού καθηγήτρια Παιδιατρικής κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου, από το υπουργείο Υγείας, για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα. Στη συνέντευξη συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αναλυτικά η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι από την έναρξη της επιδημίας του Covid-19 έχουν νοσήσει 389.000 συνάνθρωποί μας:

«Το πρώτο σχήμα εμβολιασμού ατόμων που νόσησαν περιείχε δύο δόσεις εμβολιασμού που θα χορηγούντο μετά το τρίμηνο αυτό που πιστεύαμε ότι διαρκούσε η φυσική ανοσία» όπως είπε και συνέχισε: «Όμως μελέτες σε επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού και του ΕΚΠΑ έδειξαν ότι η διάρκεια των αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύαμε αρχικά και μάλιστα μια πρόσφατη μελέτη δίνει χρόνο που ξεπερνά και τους 12 μήνες».

Με τη βάση αυτή της διάρκειας των αντισωμάτων από τη φυσική νόσηση και την κατά 96% μείωση του ενδεχόμενου επαναλοίμωξης αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος, που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου.

Μάλιστα όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου αυτή η δόση αποφασίστηκε να χορηγείται μετά από διάστημα 6  με 12 μηνών σε άτομα που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό. Αν κάποιος έχει νοσήσει και έχει ήδη κλείσει ραντεβού, αυτό θα ακυρωθεί και στη συνέχεια θα προγραμματίσει την πρώτη του δόση έξι μήνες από την ημερομηνία της πρώτης διάγνωσης.

Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, η κυρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι: «το θέμα της υποχρεωτικότητας για παράδειγμα των υγειονομικών παραμένει ανοιχτό για εμάς,  αλλά αυτό είναι απόφαση που θα πάρει η κυβέρνηση».

Δύο δόσεις των εμβολίων προστατεύουν και από  τις μεταλλάξεις

Έρευνα στη Βρετανία, για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, έδειξε πως οι δύο δόσεις των εμβολίων δίνουν μια προστασία, το Pfizer της τάξεως του 86%, της Astrazeneca μεταξύ 60 και 66%, έναντι των μεταλλάξεων που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στη Βρετανία.

Κι αυτό ισχύει και για την παλιά βρετανική μετάλλαξη του Kent, αλλά και την ινδική μετάλλαξη.

«Είναι αλήθεια ότι ορισμένα άτομα ταλαιπωρούνται με την πρώτη δόση του εμβολίου, έχουν τις συνήθειες ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά ίσως έχουν και μια αυξημένη δόση ευαισθησίας με αποτέλεσμα πολλοί να ακυρώνουν την δεύτερη δόση του εμβολίου. Αυτό είναι λάθος, θα πρέπει να το σκεφτούν καλά και το τίμημα είναι σημαντικό, σημείωσε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού» είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ισχύει ο κανόνας και οι δυο δόσεις με το ίδιο εμβόλιο

Αναφορικά με το θέμα  της ανάμειξης διαφορετικών εμβολίων, που συζητείται το τελευταίο διάστημα, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως ισχύει  ο κανόνας με όποιο εμβόλιο αρχίζεις με αυτό συνεχίζεις.

«Θα το συναντήσουμε στο μέλλον, όταν θα έχει πάρει τις σωστές διαστάσεις από πλευράς επιστημονικής. Επί του παρόντος η αλλαγή γίνεται σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, σε περίπτωση που ένα άτομο σοβαρή αναφυλακτικού τύπου αλλεργική αντίδραση. Όπως και στην περίπτωση που ένα άτομο κάνει θρομβοεμβολική νόσο, με θρομβώσεις που αφορούν μεγάλα αγγεία του εγκεφάλου, αλλά και μεγάλα σπλαχνικά αγγεία με ή χωρίς θρομβοπενία».

Έγκυες και έμβρυο: Το εμβόλιο τους προστατεύει

Για το πάντα επίκαιρο θέμα της εγκυμοσύνης και τον εμβόλιασμό, η καθηγήτρια επισημάνει ότι πλέον είναι αποδεδειγμένο ότι ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει τόσο την έγκυο, ιδιαίτερα αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα, όσο και το έμβρυο, κυρίως από την προωρότητα.

Έτσι, ο εμβολιασμός της εγκύου γίνεται κατόπιν συμβουλής του γυναικολόγου και έχουν ήδη αναπτυχθεί πολύ λεπτομερείς οδηγίες για την εγκυμοσύνη και τον εμβολιασμό στη σελίδα της ελληνικής εταιρείας γυναικολογίας.

Βάση των δεδομένων ο εμβολιασμός εγκύων συστήνεται να γίνεται με τα εμβόλια που ανήκουν στην ομάδα των mRNA. Η αντισωματική απάντηση της εγκύου με τον εμβολιασμό δεν διαφέρει από την ανοσιακή αντίδραση των μη εγκύων. Διότι η εγκυμοσύνη κατά καιρούς εθεωρείτο μια κατάσταση όπου μπορούσε να υπάρχει μια ιδιαιτερότητα από πλευράς ανοσιακής αντίδραση. Η απάντηση του εμβολίου ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική και ως προς τις μεταλλάξεις. Παράλληλα η καθηγήτρια εξήγησε ότι ο θηλασμός προσφέρει αντισώματα και στο έμβρυο

«Θηλάζουσες που πηγαίνουν σε εμβολιαστικά κέντρα και δεν γίνονται δεκτές να εμβολιαστούν επειδή θηλάζουν, είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί και να περάσει το μήνυμα ότι ο θηλασμός δεν αποκλείει μια γυναίκα από την προστασία του όποιου εμβολίου» είπε επίσης η καθηγήτρια.