Άνδρες με φίμωση: Η επέμβαση του ενός λεπτού που σώζει ζωές

0
67

Μία απλή επέμβαση, η περιτομή, που πραγματοποιείται με ασφάλεια σε ένα μόλις λεπτό, προστατεύει τους άνδρες με φίμωση, από τον καρκίνο του πέους αλλά και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, σύμφωνα με πέντε διαφορετικές διεθνείς μελέτες.

“Η περιτομή μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πέους σε άνδρες που πάσχουν από φίμωση, καθώς σε αυτούς το σμήγμα εγκλωβίζεται στην περιοχή ευνοώντας πιθανή εμφάνιση κακοήθειας” εξηγεί ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Προστατεύει δε από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς οι πτυχώσεις του δέρματος της ακροποσθίας καθιστούν δυσκολότερο τον ενδελεχή καθαρισμό της περιοχή. Ενδεικτικά οι ειδικοί αναφέρουν ότι στην υποσαχάρια Αφρική έχουν γίνει προσπάθειες να πραγματοποιηθεί περιτομή σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ως επικουρικό μέσο περιορισμού της μετάδοσης του HIV.

Ωστόσο ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου, δρ Χρήστος Φλιάτουρας ξεκαθαρίζει ότι : «πρέπει να τονίσουμε βέβαια, ότι δεν υπάρχει ιατρικά καμία ένδειξη για πραγματοποίηση προληπτικής περιτομής σε υγιείς, μη πάσχοντες από φίμωση άνδρες».

Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας του με κλινικές και ακαδημαϊκούς φορείς της Κίνας φέρνει στην Ελλάδα το νέο καινοτόμο χειρουργικό stapler BDCS -B της Biosis Healing Biological Technology το οποίο θα αλλάξει τα δεδομένα σε μια από τις αρχαιότερες χειρουργικές επεμβάσεις, καθιστώντας την -κυριολεκτικά- επέμβαση του ενός λεπτού.

Όπως παρουσιάστηκε και στο Διεθνές Διαδικτυακό Συμπόσιο “FromMedicentrictoTechnocentricMedicine: ResearchandInnovation που διοργανώθηκε από το Ανδρολογικό Ινστιτούτο, το stapler BDCS –B αφαιρεί την ακροποσθία και ταυτόχρονα τοποθετεί τα ράμματα με μια μόνο κίνηση του χειρουργού, κάτι που καθιστά την επέμβαση εκτός από ταχύτατη, πρακτικά αναίμακτη και ανώδυνη για τον ασθενή, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο αποθεραπείας.

Η περιτομή συνιστάται ιατρικά σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες για την αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων όπως:

  • Μολύνσεις της βαλάνου και της ακροποσθίας όπως η βαλανοποσθίτιδα
  • Φίμωση (η στένωση του δέρματος που καθιστά δύσκολη ή αδύνατη την αποκάλυψη της βαλάνου)
  • Παραφίμωση

Ο άνδρας επιστρέφει στις σεξουαλικές επαφές μετά από 3 – 4 εβδομάδες. Τα κύρια πλεονεκτήματα είναι η ταχύτητα της επέμβασης, η μηδαμινή έως και μηδενική απώλεια αίματος και ο περιορισμένος μετεγχειρητικός πόνος. Τα προσφερόμενα μεγέθη μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ηλικία των 5 ετών και πάνω.